Važni koraci pri kupovini stana

Važni koraci pri kupovini stana

Kupovina stana definitivno potpada pod kategoriju najvažnijih i najozbiljnijih životnih investicija, te je ključno izraditi adekvatan i proračunat plan koji će vam pomoći da ovaj poduhvat uspešno i realizujete. 

U produžetku teksta saznajte koje to najvažnije korake morate preduzeti kako biste bez muke pronašli stan koji će odgovarati vašim individualnim potrebama.

#1 Odredite budžet za kupovinu stana – informišite se o uslovima za sticanje stambenog kredita 

Prvi korak pri kupovini novog stana je svakako limitiranje budžeta – novac je za većinu ljudi presudan faktor i stoga je od krucijalnog značaja da odredimo fiksni iznos koji bismo izdvajali na mesečnom nivou.

U okviru ovog koraka je potrebno utvrditi kakav kredit bismo uzeli i na koji vremenski period (pod pretpostavkom da ne isplaćujtete stan odmah u gotovini). Ovo je obično velika dilema za sve ljude jer su neodlučni oko pitanja da li da kupe stan koji je već sređen i opremljen ili da ga sami preurede. Drugi slučaj je obično propraćen i dodatnim, keš kreditom, koji se potom koristi za preuređenje enterijera ili zarad nekih manjih popravki ili instalacija.

Kako biste podigli kredit neophodno je da ste okarakterisani kao kreditno osposobljeni od strane banke, što podrazumeva da ispunjavate sve prohteve i zahteve koji se pred vas postave. 

Ovi uslovi variraju od institucije do institucije, ali univerzalne stavke podrazumevaju stabilna mesečna primanja, odnosno da ste u punom radnom odnosu ili da ste penzionisani, potom da ispunjavate starosni kriterijum (da niste mlađi od 20 i stariji od 70 godina) i da imate povoljnu kreditnu istoriju.

Vaša kreditna istorija se odnosi na uredno izmirene mesečne i godišnje obaveze (isplaćene takse za porez, regulisani računi, dozvoljeni minusi, dugovanja, …). Nakon što se vaš zahtev za stambeni kredit odobri, na osnovu tromesečnih i šestomesečnih primanja će se odrediti iznos kredita, kao i dužina isplate.

Naša topla preporuka – obračunajte sve troškove kredita za stan online putem kako biste uštedeli na vremenu i dobili instant informacije o svim dodatnim specifikacijama koja se odnose na određivanje kamatne stope (da li je fiksna, sa varijablama ili kombinovana), maksimalan iznos mesečne rate, visinu efektivne kamatne stope (EKS).

stan-dnevna-soba

U praksi je obično potrebno da su vam primanja 2-3 puta veća od mesečne rate kako bi se stambeni kredit odobrio (uz ispunjenje svih prethodno navedenih uslova banke za pružanje finansijskih usluga). Pa tako ako zarađujete u proseku 500 evra, maksimalna mesečna rata bi bila 300 evra, dok bi maksimalni iznos stambenog kredita iznosio oko 71 157 evra.

#2 Izaberite optimalnu kvadraturu stana

Dolazimo do drugog bitnog koraka – odabir odgovarajuće veličine stana. Kvadratura stana će zavisiti od vaših preferencija i dugoročnih planova. Četvoročlana porodica će imati drugačijih potreba i tendencija od recimo studenta.

Pre nego što se odlučite za nekretninu, ustanovite koje su to vama stavke bitne – da li želite veliki balkon na kojem ćete moći da organizujete letnje sedeljke ili preferirate omanju i ugodnu terasu za ispijanje prve jutarnje kafe? Da li želite da osnujete porodicu pa planirate da opremite dečiju sobu ili želite stan samo za sebe? Da li težite da napravite kancelariju u sklopu svog stana jer planirate da radite od kuće ili ne želite da mešate privatnu i poslovnu sferu života?

U skladu sa vašim afinitetima i navikama možete se odlučiti za željenu kvadraturu apartmana. 

Postoje univerzalni parametri koji određuju i definišu tip stana, pa tako:

  • garsonjera iznosi minimum 26m2
  • jednosoban stan iznosi minimum 30m2
  • dvosoban stan iznosi minimum 48m2
  • dvoiposoban stan iznosi minimum 56m2
  • trosoban stan iznosi minimum 64m2
  • troiposoban stan iznosi minimum 77m1
  • četvorosoban stan iznosi minimum 86m2
  • četvoroiposoban stan iznosi minimum 97m2

Garsonjera podrazumeva ulaznu zonu, kupatilo i višenamensku prostoriju, koja je ujedno čajna kuhinja i soba za spavanje.

Jednosoban stan uključuje ulaznu zonu, kuhinju, kupatilo i odvojen prostor za ručavanje ili spavanje.

Dvosoban stan sadrži ulaznu zonu, prostor za obedovanje i pripremanje hrane, dnevnu sobu, kupatilo i odvojenu spavaću sobu.

Još jedan važan kriterijum jeste upotrebna vrednost konkretnog stana, odnosno dobra raspoređenost prostorija kako bi se sam prostor maksimalno iskoristio.

#3 Opredelite se za lokaciju

Lokacija igra treću najvažniju ulogu u celokupnom procesu kupovine nekretnine. Njen odabir može zavisiti od različitih faktora, a njihova bitnost će varirati u zavisnosti od vaših ličnih preferencija.

Trosoban stan na periferiji će više goditi višečlanim porodicama zbog zbog mirnoće kraja i manje gustine saobraćaja, dok će jednom karijeristi biti primarno da mu se stan nalazi što bliže poslu, u okviru samog centra grada.

Ukoliko volite da izlazite često, odlazite u kafiće i restorane ili posećujete pozorište i bioskope, za vas je idealan stan u centru ili makar onaj koji je dobro povezan sa središtem grada. Međutim, ukoliko ste ljubitelj mirnijih komšiluka ili čestog boravka u prirodi , život u predgrađu je savršen izbor.

Iako postoji velika dilema da li iznajmiti stan ili ipak kupiti nekretninu, dugoročno posmatrano je svakako najbolje investirati u dom koji će se jednog dana nalaziti isključivo u vašem vlasništvu. Nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan i informativan, te da ćete sada imati manju tenziju kada budete birali svoj budući stan iz snova.