Putovanje sa psom na zimovanje – kako se pripremiti

Svaki izlazak iz kuće sa psom podrazumeva pripreme, bilo da sa ljubimcem odlazite u šetnju, kod veterinara ili na putovanje. 

Leti je naravno mnogo lakše povesti psa napolje, ali ukoliko je hladno ili padaju kiša i sneg za svakodnevni izlazak u park neophodno je obući psu topli i nepromočivi kaputić. Za duže relacije i korišćenje automobila ili javnog prevoza, počev od voza, autobusa do aviona, potrebno je nabaviti i dodatnu odgovarajuću opremu za transport.

Pre svega mislimo na torbu ili tašnu, uglavnom za manje pse, transportere ili odgovarajuću  kutiju izrađenu od žice i čvrste plastike, kao rešenje za bezbedan prevoz životinja. Putovanje na zimovanje ili letovanje podrazumeva još neke neodumice koje bi trebalo na vreme rešiti. 

Za početak neophodno je da se blagovremeno raspitate da li su u hotelu ili tamo gde ćete odsesti prijateljski raspoloženi prema kućnim ljubimcima. Zato nije na odmet da se podsetimo kako da se pripremite za odmor, koji će vama biti zadovoljstvo a psu novo iskustvo sa što manje trauma.

Pas će bezbedno putovati u transporteru

Iako smo u prilici da viđamo u automobilima na ulici ili autoputu pse koji slobodno sede na suvozačevom ili zadnjem sedištu, ponekad i sa glavom proturenom kroz prozor, to iznenada može da se izrodi u neprijatnost. Posebno ako je pas mali pa se od nečega uplaši ili je, što je još opasnije, veliki a nenaviknut na dužu vožnju. 

U tom slučaju, da ne bi skočio u krilo vozača, pogotovo ako je sam u vozilu, bolje je da ljubimca smesti u transporter i ne razmišlja o njegovom reagovanju, recimo, na iznenadno kočenje. 

S obzirom da su kutije za prevoz pasa izrađene od vrlo kvalitetnih materijala, u skladu sa veličinom i građom ljubimca i da imaju ojačanja na važnim mestima i brojne druge funkcionalnosti, vožnja će proteći prijatno za životinju u njoj. I u slučaju da u vozilu ima više putnika, preporučljivo je da ljubimac bude u svojoj kutiji, jer u njoj može da ima vodu a i bude vezan povocem, da na kraju putovanja ne iskoči nekontrolisano napolje.

Psu nije mesto pokraj staze za skijanje

Prevoz vozilom vlasnika i u društvu poznatih osoba za psa je najmanja trauma prilikom promene mesta privremenog boravka. U slučaju da se na zimovanje putuje u inostranstvo, neophodno je pribaviti odgovarajuća dokumenta o vakcinacijama i čipovanju za životinju pre puta.

Ukoliko je avion izabran za putovanje do odredišta gde ćete uživati na snegu, neophodno je ispoštovati sve što nalaže pravilnik o prevozu životinja u određenoj aviokompaniji

Nema sumnje da je odmor neophodan svakom čoveku, da se oslobodi stresa i napetosti. Boravak na snegu je prilika i za skijanje, sankanje. ali ukoliko ste poveli psa na zimovanje, dok ste na stazi gde će biti vaš ljubimac? Svakako ne pokraj staze za smučare.

pas-na-snegu

Vitamini jačaju i imunitet četvoronožnog ljubimca 

Ako su već skijaške staze zabranjene za pse da se slučajno ne bi sudarili sa rekreativcima, to ne znači da svog četvoronožnog ljubimca ne bi trebalo da izvodite u šetnju, kontrolisano, dalje od mesta gde se smučari spuštaju niz padine. Preporučuje se svakodnevno puštanje psa na nekoliko kraćih istrčavanja od po deset-petnaest minuta. 

Ukoliko pas ima dužu dlaku preporučljivo je da mu se pre izlaska na sneg i led skrate dlake na šapama, da se za njih ne bi hvatao led i stvarao probleme pri kretanju. Ukoliko sa ljubimcem planirate odlazak na planinu sa visokom nadmorskom visinom, znajte da su vrlo niske temperatute šok za psa isto kao i za čoveka. Veterinari u principu preporučuju vitaminsku terapiju za jačanje imuniteta životinje dve nedelje pre polaska na put. 

Šape psa bi trebalo očistiti od leda i soli

Psi sa dugom, gustom dlakom, nordijske ili polarne rase, poput sibirskog haskija, aljaskog malamuta i samojeda, ili mnogima omiljeni kineski čau čau, zahvaljujući sopstvenoj “bundici” mnogo su bolje zaštićeni od hladnoće nego naprimer hrtovi, čivave, patuljasti špic ili mali jorkširski terijeri. 

Ovim drugima svakako je neophodna zaštita vodootpornom odećom, odgovarajuće veličine,  koje u velikom izboru ima u pet-šopovima. Što je životinja manja gubi više toplote iz grudnog koša i lošije podnosi niske temperature, kišu i sneg. To znači da će lakše dobiti bronhitis ili upalu pluća.

Na zaboravite i da vazelinom ili odgovarajućim kremama zaštitite šape psa pre izlaska na sneg, ali i da ih posle povratka u apartman ili sobu pregledate, očistite od leda i soli i operete pod mlazom mlake vode. Dobro je da psa lagano osušite peškirom ili eventualno fenom ukoliko se dugo valjao po snegu.

Sve neophodno za psa spakujte u gepek

Naravno nije preporučljivo da pas proguta puno snega dok se valja ili trči po snegu, jer to može da mu stvori stomačne probleme. Iako verujemo da ćete sa ljubimcem provesti lep odmor, predostrožnosti radi po dolasku na mesto gde ćete zimovati raspitajte se gde se nalazi najbliža veterinarska ambulanta

Pseća hrana koju će vaš ljubimac jesti i tokom zimovanja mora biti ista ona koju svakodnevno dobija, što znači da ćete mu je poneti u prtljagu, pripremati ili kupiti tamo gde se odmarate. 

Dakle, ako volite sneg i svog psa, koji možda isto tako voli zimu i sneg, nema razloga da ne planirate putovanje sa porodicom i – ljubimcem. Najlakše će vam biti ako vozite sopstveni automobil, jer ćete gepek napuniti svim potrepštinama i krenuti na odmor. Lepo ga provedite i ponesite kući utiske koji će vam popravljati raspoloženje sve do zajedničkog letovanja.