Nekoliko saveta za odabir prave obuće

Naša stopala trpe nas i težinu našeg dana dok jurcamo da stignemo na bus, dok čekamo u beskonačnom redu u banci ili prodavnici, pa čak i kad sedimo – sve se sliva u (ne)udobnost obuće koju nosimo.

U nastavku teksta skrenućemo pažnju na to koliko je važno da pažljivo i trezveno biramo obuću koju kupujemo – od veličine, materijala, štike, ne ispuštajući iz vida odnos cene i kvaliteta.

Isprobavanje u radnji – na šta treba obratiti pažnju

Znamo koliko lako može da nas ponese oduševljenje kada vidimo obuću koja je kao krojena za nas. Širok asortiman obuće nudi Office Shoes u Novom Sadu koji je zbog toga često i pravi izbor za kupovinu po povoljnim cenama, a svi znamo da nema ništa lepše od spontanog šopinga!

U tom ,,zaljubljivanju u cipelu na prvo probanje’’ može se desiti da napravimo grešku, da joj ,,progledamo kroz prste’’ u nadi da će se razgaziti, ili da će vata pri vrhu cipele nadmestiti veći broj, kao i da možemo da izdržimo ceo dan u visokim potpeticama.

Već na samom početku se moramo zaustaviti i postaviti sebi nekoliko ključnih pitanja prilikom potencijalne impulsivne kupovine:

Da li mi je neophodna ova vrsta obuće  (ili imam dovoljno patika, čizama koje su funkcionalne i u dobrom stanju, a kupujem jer je aktuelno)?

Da li mogu ove cipele da nosim svaki dan ili samo u specijalnim prilikama?
(Mala napomena: u redu je da kupujete obuću za specijalne prilike ukoliko je ona u tom trenutku prioritet i nešto što dugo nameravate da uradite).

Biranje odgovarajuće veličine

Ukoliko je odluka za kupovinom dobro promišljena, sledeći korak je biranje odgovarajuće veličine.

Naša stopala nisu simterična, iako na prvi pogled može da ne deluju tako. Zbog toga se savetuje da se bira obuća prema većem stopalu. Ovo takođe znači da nije dovoljno da prilikom probanja navučete cieplu samo na jednu nogu, već treba da lepo obučete kao da ćete ih nositi ceo dan. Možete prošetati po radnji da vidite koliko su udobne.

Koliko je tvrd đon? To je još jedno pitanje koje treba da postavite sebi. To proveravate savijajući cipelu. Ukoliko je đon tvrd, teško će se prilagoditi stopalu, te će vam u budućnosti praviti probleme.

Obuća mora da bude udobna i komforna od prvog trenutka kad se navuče na stopalo. Mali izuzetak postoji ukoliko je obuća kožna, pa su velike verovatnoće da će se raširiti već posle nekoliko dana nošenja. 

Međutim, ukoliko vas od samog početka žulja, steže i pravi plihove – znajte da se to stanje neće promeniti.

Još jedan trik prilikom kupovine obuće je da je kupujete u popodnevnim časovima baš kad su vam stopala otečena jer je realno da ćete tu novu obuću nositi više sati, te vas ponovo može zadesiti oticanje.

Ozbiljan biznis zahteva odgovarajući kod oblačenja i obuvanja. Međutim, i tada treba da razmišljate o komforu. Kada kupujete cipele sa visokom petom, važno je znati da je najudobnija visina pete oko 9,5 cm, i da bi razmak između pete i prednjeg dela cipele trebalo da bude najmanje 3,5 cm. Cipele sa manjim razmakom mogu biti nestabilnije.

Takođe, ako je vrh vaše cipele sa visokom petom špicast, razmak između vrha prstriju i špica treba da bude od 1 do 2 cm.

Materijali obuće – važno je da stopalo ,,diše’’

Kada biramo obuću prvo nas privuče njen spoljašnji izgled, pogotovu ako su u pitanju neobični dezeni ili zanimljiv oblik štikle. Koliko proveravamo od čega je sačinja unutrašnjost naše cipele ili patike? 

Ovo je posebno važno leti, kada se stopalo mnogo više znoji. Tokom hladnih i mokrih meseci važno je da obuća ne propušta kišu i sneg.

Dakle, cipele treba da bude od mekih materijala, najbolji su prirodni (antilopa ili koža), rastegljiva, oblih ivica koje vas neće nažuljati. Takođe, uvek postoji opcija da naknadno kupite uložak koji će vam pružiti dodatni osećaj udobnosti.

Naručivanje online – merenje gazišta

Želite da naručite obuću sa interneta ali niste sigurni da li nosite broj 38 ili možete možda ući i u 37? Postoji način da to saznate, tako što ćete izmeriti gazište, tj. dužinu i širinu stopala.

Tehnika je sledeća – stanite bosi ili u čarapama na papir i nacrtajte odraz vašeg stopala, i tu dimenziju pošaljite prodavnici koja će vam pomoći da odredite veličinu (ili ćete uspeti sami preko priložene tabele na sajtu). 

Znajte da veličina zavisi od modela obuće i brenda. Na sajtovima mnogih sportskih radnji postoje tabele za određene brendove, što dodatno olakšava odlučivanje.

Da li ste znali da stopala rastu čak iako visina ostaje ista? Ta promena nije drastična, nekad nije ni očigledna (svega nekoliko milimetara). Međutim, to objašnjava zašto neku obuću, koju ste pre mogli, više ne možete da obujete. 

To je razlog da redovno proveravate udobnost svoje obuće i da kada ste u prodavnici ne kupujete veličinu mehanički i bez probanja.