Kako zabaviti decu na dan selidbe

Selidba je uvek stresna, ali ako se još selite i sa decom, pogotovu onom mlađeg uzrasta, onda je preseljenje u novi dom duplo veći izazov! Ne samo da ćete morati da razmišljate o pakovanju, iznošenju stvari i celoj organizaciji procesa selidbe, već ćete morati i da pronađete načina da zaokupite pažnju dece, kako biste na miru mogli da se posvetite preseljenju.

Bez obzira da li su u pitanju međunarodne selidbe ili se samo selite iz jednog dela grada u drugi, mi vam predlažemo nekoliko načina kako možete organizovati vreme vašoj deci dok se pripremate za život u novom domu. Pritom, ne zaboravite da njihova bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Pustite decu da se sama pakuju

Jedan od načina da uposlite vaše mališane je da ih ohrabrite da sami spakuju svoje stvari. Ovo se pre svega odnosi na decu starijeg uzrasta. Na taj način, osim što će vam pomoći, osećaće se važnim akterima u procesu selidbe. Takođe, deca će se osećati sigurnije i ugodnije kada vide da njihove igračke, za koje su sigurno vezani, odlaze zajedno sa njima i u novim dom. 

Ako ste u mogućnosti obezbedite im posebne kutije, različitih boja u odnosu na vaše, ili bar drugu boju lepljive trake, kako bi u svakom trenutku mogli da vide gde su kutije s njihovim stvarima. Naš savet je da dečiju sobu poslednju pakujete i prvu sredite nakon ulaska u novi stan.

Pripremite unapred bojice, bojanke i knjige sa nalepnicama

Nabavite gomilu zabavnih stvarčica za vaše dete i dajte mu ih na dan selidbe. Markeri, bojice, bojanke, knjige sa nalepnicama, plastelin, nova društvena igra – samo su neke od mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. 

Naravno, aktivnosti birajte prema uzrastu vašeg deteta. Ako su vaša deca starijeg uzrasta, nova društvena igra u kojoj jedna partija može trajati sat ili dva, može zaokupiti njihovu pažnju i ostaviti vam dovoljno vremena da se posvetite selidbi. Igračke za koje su mališani najviše vezani nemojte pakovati, već im ih dajte u trenutku kada treba da izađete iz stana kako bi se osećali sigurnije. 

Pozovite u pomoć bake i deke

Bake i deke su uvek kao pomoć opcija broj jedan ukoliko imate malo dete u kući. Tako je i kada su u pitanju pripreme za selidbu. Ostavljanjem dece kod bake i deke dobićete najviše vremena da se kvalitetno spremite za selidbu. To obično znači da ćete moći na miru da se spakujete i iznesete stvar iz starog i unesete ih u novi stan. Ne zaboravite i na činjenicu da ukoliko se dobro pripremite i cena selidbe može biti niža, što nije zanemarljivo.

Vaša deca, pored vas, obično najbolje poznaju vaše roditelje i vole da provode vreme sa njima jer im oni dozvoljavaju više nego što to čine roditelji. 

Dakle, idealno bi bilo da decu pošaljete na par dana kod bake i deke dok se ne spakujete i preselite. Međutim, nisu svi te sreće da u svojoj blizini imaju nekoga ko će im pomoći i pričuvati decu. Osim baka i deka u pomoć mogu priskočiti i prijatelji kojima verujete. Najbolje bi bilo da i vaši prijatelji imaju decu istog uzrasta. Samim tim će i njihova interesovanja biti ista i lepše će se igrati. 

Filmovi i igrice

Čak iako obično ograničavate vreme deci ispred malih ekrana i računara, sada je pravi trenutak da napravite izuzetak. Gledanje filmova ili igranje video igrica možda nije kreativan nači na koji će vaša deca potrošiti vreme ali  zabavljaće ih satima, a vama omogućiti da se nesmetano selite. Ukoliko ste već spakovali računare, konzole i televizore, vaša deca mogu koristiti tablete i pametne telefone kako bi se zabavili. 

Naravno, opcija zabavljanja dece pomoću telefona nije najbolja ali ukoliko ste iscrpeli sve druge mogućnosti, zašto i to ne biste ponudili zarad malo mira. Nemojte se brinuti da će deca odmah postati zavisnici od video igrica. Neka to bude izuzetak na dan selidbe, a kada se konačno preselite vratite staru rutinu u vaš i njihov život. Izlazite u parkovske šetnje i vodite decu na izlete u prirodu. 

Dan selidbe je zenit celokupnog procesa za koji ste se danima pripremali, tako da je veoma važno da baš tada budete potpuno fokusirani na posao koji treba da odradite. Sigurno je da ćete tada imati manje vremena koje možete posvetiti svojoj deci. Zato je planiranje njihovog vremena i načina zabavljanja tokom samog dana selidbe veoma važan korak kako bi sve proteklo u najboljem redu. Mi se nadamo da će vam ovi naši saveti pomoći da selidba sa decom protekne sa što manje stresa.