Kako kreativne radionice podstiču napredak u formalnom obrazovanju

Mnogi smatraju da je kreativnost nešto što je čisto urođeno. Ipak, kreativnost je kao i talenat, dobro je imati je, ali ukoliko želite nešto veliko da postignete, potrebno je da usavršavate svoju kreativnost i da je što češće koristite, kako bi se iskristalisala. Pročitajte kako kreativne radionice mogu pomoći uspešnijem i kvalitetnijem u formalnom obrazovanju.

Kreativnost je danas potrebna u mnogim poslovima, ali i u samom obrazovanju i školovanju. Kreativnost je umeće, koje se uči, isavršava i vežba. Kreativni ljudi mnogo lakše mogu da se izbore sa kompleksnim izazovima. Zbog toga, i formalno obrazovanje može biti značajno bolje i kvalitetnije ukoliko vaše dete posećuje i kreativne radionice. Beograd je najrazvijeniji grad u Srbiji i svojoj ponudi ima brojne sadržaje, za različite afinitete. Kreativna radionica na Vračaru je savršeno pozicionirana za dolazak iz svih delova grada.

Brže rešavanje problema

Na kreativnim radionicama, deca će naučiti da budu snalažljivija i da pristupaju izazovima opušteno i otvoreno, bez ikakvih stega. Ako im obezbedite da slobodno razmišljaju, da imaju pravo na grešku i da ne postoji samo jedan način na koji se mogu izraziti, onda će njihovo formalno obrazovanje bizi znatno uspešnije.

kreativna-radonica-crtanje

Kreativnost nije samo umetnost, već i komunikacija, razmenjivane idelja, osećanja i mogućih rešenja. Verbalno izražavanje će biti znatno kvalitetnije, a usmeni ispiti i odgovaranja će ići mnogo lakše i rasterećenije, ukoliko je dete posećivalo kreativne radionice.

Neka od istraživanja su pokazala da deca koja idu na kreativne radionice, imaju četiri puta više šanse da dobiju neku od akademskih nagrada i čak osam puta veće šanse da dobiju nagradu za društveni rad.

Roditelji mogu podstaći kreativnost kod dece

Kreativne radionice su odličan način da se dete razvija, ali rad sa decom kod kuće može biti i vaša mala privatna kreativna radionica. Dok čitate deci pred spavanje, trudite se da pratite priču i budete dramatični, te i da glumite, kako biste ih podstakli na kreativno osmišljavanje sopstvenih priča.

Ukoliko imate dovoljno prostora u stanu, možete napraviti improvizovani umetnički studio, u kom bi vaše dete moglo da iskaže svoju kreativnost i umetničku crtu. U umetničkom prostoru uvek treba da postoji pribor, poput boja, voštanih boja, markera, pastelnih boja, materijala, makaza, lepka, četkica, ali i igračke i predmeti koji se mogu ukrašavati na različite načine.

Raznovrstan muzički repertoar u kući, ili kolima, takođe je veoma bitna stavka. Na ovaj način aktiviraju se moždane ćelije, a deca mogu da čuju nešto novo, ne samo uobičajene taktove, na koje su odavno već navikli.

Izrađena sposobnost analiziranja

Deca koja idu na kreativne radionice, mnogo brže i lakše povezuju srodne pojmove i dolaze do zaključaka. Analiziranje je racionalan proces, ali je podstaknut kreativnošću, sposobnošću da se uvidi sličnost i razlika, ali i skrivene poruke koje nose određene rečenice.

Mnogi predmeti u školi su deci suvoparni, ali ukoliko ih posmatraju kroz igru, mnogo brže dolaze do pozitivnih rezultata. Istorija i biologija su predmeti koji ne treba da se „bubaju”, a deca koja idu na kreativne radionice, mnogo češće sa razumevanjem prilaze ovom gradivu.

Roditelji mogu pomoći ovom procesu, tako što će deci pokazivati zanimljive načine kako da dođu do saznanja i podsticati ih da traže više, ukoliko nešto ne razumeju. Kreativnost i logika su veoma povezani i samo u kombinaciji mogu dovesti do neverovatnih rezultata. Uz kreativne radionice će i osnovno i akademsko obrazovanje proći mnogo lakše, jer će biti razmljivije i primenjeno na praktičnim primerima.