Greške koje pravimo u pokušaju da zaštitimo dragocenosti u svom domu

Naš dom je najsigurnije mesto koje znamo. Na najsigurnijem mestu, čuvaćemo i najvredniju imovinu koju posedujemo. Međutim, naša vredna imovina često postaje primamljiva i potencijalnim kradljivcima.

Iako je za nas možda sentimentalna vrednost veća od novčane, kradljivac će u našim dragocenostima videti samo način da lako i brzo zaradi. Baš iz tog razloga se trudimo da budemo kreativni i pribegavamo brojnim metodama kojima se trudimo da sakrijemo svoje dragocenosti i tako nadmudrimo provalnika. Ipak, većina ovih metoda rezultiraće katastrofom, jer su kriminalci uglavnom apsolvirali sve “sigurnosne mere” koje sami pokušavamo da osmislimo. Tako pravimo greške koje će nas skupo koštati.

Novac ispod madraca

Opšte je popularna ideja da se novac čuva u slamarici. Danas su madraci zamenili slamarice, ali ideja ostaje ista. Sama ideja i nije toliko loša, ali kada je nešto opšte poznato, to znači da su za ideju svi čuli. Kada kažemo svi, mislimo i na kriminalce.

Razgovori sa dugogodišnjim provalnicima otkrivaju da oni uvek pogledaju ispod madraca kada provale u tuđi dom. Prostor ispod madraca i ladice sa donjim vešom su zapravo prva odredišta koja posećuju. Tamo gde kradljivac prvo gleda, trebalo bi da bude poslednje mesto gde ćete “sakriti” svoje dragocenosti.

Korisitimo čarape da sakrijemo novac i dragocenosti

Novčana vrednost čarape je zaista mala. Novčana vrednost upotrebljene čarape je ravna nuli. Vodeći se tom logikom, pomislićemo da je ladica sa čarapama idealno mesto za kamufliranje naših dragocenosti. Kada uleti u kuću, provalnik će nastojati da maksimalno i produktivno iskoristi svoje vreme, pa računamo da neće preturati po ormanima i ladicama sa donjim vešom. Međutim, tu se varamo.

Provalnici su odavno postali svesni ovog našeg “trika”, pa se u većini opljačkanih domova upravo nailazi na ispreturane ladice, jer kradljivci pokušavaju da otkriju “skriveno blago”. Lopovi su svesni da ćemo se truditi da najvrednije sitnice sklonimo iz vidokruga. Zato neće gubiti vreme, nego će se odmah zaputiti do naših starih čarapa.

Novac u kutiji od muslija

Istina je da će se provalnik retko kada odmah zaputiti ka kuhinji (osim ako je jako gladan). Sve što je vredno, a nalazi se u kuhinji, uglavnom su uređaji koje je teško neprimetno izneti. Sitni kuhinjski aparati uglavnom neće doneti novca koliko može doneti kutija puna nakita. Ako tako razmišljamo, kutija od muslija može delovati kao idealno mesto za “štek”.

Međutim, ako se kutija muslija nalazi u vašem ormariću, velika je verovatnoća da vi i vaša porodica često konzumirate musli za doručak. Koliko god bila velika kutija muslija, isprazniće se posle nekoliko doručaka, a novac tada morate prebaciti u sledeću kutiju. Dakle, uvek morate imati na umu da u ostavi držite rezervnu kutiju muslija i morate voditi računa da kutiju nikada ne bacite pre nego što izvadite ono najdragocenije. Na ovaj način sebi stvarate više muke nego koristi, a velika je verovatnoća da ćete tako sami sebe oštetiti, pa ćete i vi i provalnik ostati kratkih rukava.

Pravljenje mape do “skrivenog blaga”

Kad već znamo da će lopovi gledati ispod madraca i među čarapama, hajde da ih nadmudrimo i dragocenosti rasporedimo po celoj kući. Kradljivac u žurbi svakako neće imati vremena da pomno pretrese ceo dom i pronađe sva naša skrivena mesta. To bi bila odlična ideja, ali kako ne bismo zaboravili gde se koja dragocenost nalazi, i sami moramo napraviti mapu “skrivenog blaga”.

Ta mapa zapravo postaje najdragocenija stvar koju držite u kući. Problem nastaje kada vi zaboravite gde ste ostavili mapu, ili kada je lopov pronađe. Ovako ste zapravo olakšali lopovu, jer u potrazi za samo jednim – mapom. Ako pronađe mapu, dobija kompletan izveštaj, a blago više nije skriveno.

Ukoliko želite da držite dragocenosti u domu, vredna je infromacija da kradljivci retko kada obilaze dečju ili gostinsku sobu. Destinacije na koje se prvo zapute su spavaća soba i kupatilo. Nemojte skrivati dragocenosti na više različitih mesta svuda po domu, nego se potrudite da jedno mesto dovoljno osigurate. Moguća je ugradnja duplog dna u različitim ormarićima, te ćete na taj način uspeti da zabašurite tragove. Mudro je i da uložite u sef ili da dragocenosti jednostavno držite van doma, u posebnim sefovima i pretincima u banci.

Ipak, nijedan od ovih predloga ne može nadjačati sigurnost koju će vam garantovati tehnologija i instalacija bezbednosnih i sigurnosnih sistema. Već sam pogled na kameru, nateraće kradljivca da porazmisli da li da se upušta u kriminalne aktivnosti u vašem domu.

Pored zvučnog i svetlosnog signala, alarmni sistem može biti povezan sa monitoring centrom, te obavestiti nadležne organe. Sistem video nadzora takođe može biti povezan sa monitoring centrom, a nudi i vizuelni zapis osobe – materijal koji važi kao dokaz i na sudu. Videomont je kompanija koja nudi savremena rešenja tehničke zaštite, te usluge projektovanja, procene rizika, ugradnje i održavanja sistema. Najsigurnije je da svoju i bezbednost svoje imovine stavite u ruke profesionalaca!

Savet je da zaboravite na “trikove” za nadmudrivanje kriminalaca, jer je njihov jedini posao da raskrinkaju vaše namere i otuđe vašu teško stečenu imovinu. Ugradnjom sigurnosnih sistema zaštitićete svoje dragocenosti, ali i ono mnogo vrednije – živote svojih najmilijih.