Gde je bolji noćni život – Beograd ili Niš?

Za Beograd se priča kako ima najživlju noćnu scenu, a da su dobri provodi zagarantovani. Veliki broj stranaca dolazi u srpsku prestonicu upravo da bi okusilo delić atmosfere ,,Belog grada’’ koji tada vešto na sebe navlači mrak i reflektore.

Mogu li mu ostali gradovi, kao što su Novi Sad, Niš ili Kragujevac uopšte parirati? U nastavku teksta otkrivamo kako izgleda noćni izlazak u Nišu i koliko ima sličnosti sa Beogradom.

Živi studentski gradovi

Znamo koliko je Beograd noću popularan i organizovan tako da zabavi i obezbedi dobar provod i narodnjacima i pankerima. 

Tu je poznata boemska četvrt Skadarlija za ljubitelje tamburaške muzike, i kompletnog ugođaja – ića, pića i muzike u boemskoj atmosferi. Pored Skadarlije, epicentri provoda u Beogradu su i Savamala, splavovi na Savi i Dunavu, Beton hala, brojni kafići, barovi, restorani i klubovi na Dorćolu i duž najduže ulice u Srbiji – u Bulevaru kralja Aleksandra.

Niš je, kao i Beograd, danju živ studentski grad, dom studentima iz raznih gradova naše zemlje, posebno iz južnih delova. Većina mladih voli da izlazi, kako bi se rasteretil od dnevnih školskih obaveza. 

Čime se to Nišlije ponose? Nas interesuje kakav je Niš noću i koje su mesta najposećenija prilikom noćnih izlazaka?

Niš noću – gde sve mladi vole da se zabave?

Niš je poznat po svojoj gastronomiji i kafanama. Specijaliteti kao što su ćevapi, pljeskavice i ajvar su popularni širom Srbije, a poreklo mnogih od njih može se povezati sa Nišom.

Takođe, Niš je prestonica poznatog džez festivala, jednog od najvećih na Balkanu – Nišville Jazz Festival. On traje nekoliko dana i okuplja ljude svih uzrasta, te u tom periodu garantuje nezaboravni provod tokom celog dana. 

Stari duh Niša

I Niš ima svoju Skadarliju – Kazandžijsko sokače. To je poslednja sačuvana ulica nekadašnje niške čaršije, prepoznatljiva po svojoj kaldrmi. 

Početkom XIX veka bila je zanatlijski sokak i sve do poslednjih godina XX veka zadržane su stare zanatske radnje i nekoliko kuća iz osmanlijskog perioda. Ovi objekti su vremenom renovirani i uređeni kao restorani, kafići, kafane i hoteli koji su zadržali duh stare arhitekture.

Nalazi se u samom centru grada, u Kopitarevoj ulici.

Nišlije ne računaju odlazak u grad ukoliko niste posetili ovu staru kaldrmisanu ulicu, prošetali, seli i popili koju i uživali u muzici.

Kej na Nišavi koji okuplja mlade, stare i sve između

Kej jedno od popularnijih mesta za druženje mladih, bilo da je za šetnju preko dana, kao glavna lokacija noćnog provoda, ili kao after – dakle, mesto na koje se dolazi posle konkretnog izlaska.

Niški kej je središte ,,jeftine’’ socijalizacije, u smislu da nije neophodno uložiti puno novca kako bi pojedinac obezbedio sebi dobro druženje, gde je dovoljno kupiti piće i sesti na klupicu. A tu se priče pišu same od sebe.

Niški noćni život mnogo duguje ovom keju, jer je on 24/7 otvoren, a ni mraz ni niske temperature ne mogu sprečiti najvernije fanove da tu dođu.

Beograd je takođe poznat po svojim druženjima pored reke – tu je Dunavski kej, Savski kej, Zemunski kej, neki su više skupi i odišu luksuzom splavova načičkanih pored obale, dok su neki zadržali svu jednostavnost klupica i kioska sa kokicama.

A gde su kafići, klubovi, diskoteke?

Naravno, Niš je poznat po brojnim kafanama, klubovima, diskotekama i pivnicama. Jedan od poznatih noćnih klubova elektronske muzike nalazi se baš na Trgu republike i rado je posećen od strane Nišlija.

Niška tvrđava je zanimljivo mesto za izlazak pogotovu što se tu nalaze neki od najpoznatijih klubova, i to na otvorenom. Žurka pod vedrim (zvezdanim) nebom je nešto što se ne propušta!

Klubovi u Balkanskoj ulici (kakvu jednu poznajemo i u Beogradu) umeju da iznenade i ugoste izvođaće kao što su Bad Copy, Wikluh Sky ili Marčelo. To potvrđuje koliko je provod na takvoj lokaciji fenomenalan!

Ukoliko ste se našli u centru grada, na Trgu kralja Milana, tu će vam se ponuditi sijaset dobrih mesta za izlazak.

Može li se dati zaključak?

Malo je nezahvalno praviti paralelu između centra prestonice i, možemo reći, centra južnog dela Srbije, jer Beograd ima tu odgovornost da zadovolji želje i ispuni očekivanja za mnogo veći broj ljudi, te su samim tim i opcije veće.

Niš je živ grad koji onima koji vole lude noćne izlaske pruža upravo to, ali se vrlo brzo može i prilagoditi onima koji više preferiraju neku laganiju varijantu.

Niš je definitivno dobro mesto za studiranje ali i za jedan temeljan turistički obilazak!