Alati i aparati za obradu metala koji su neophodni svakoj radionici

Obrada metala obuhvata sečenje, savijanje i zavarivanje delova metala. Koristi se u različite svrhe i za pravljenje različitih predmeta. Postoje različiti alati koji se koriste za njegovu obradu u zavisnosti od načina obrade i iskustva i znanja osobe koja tim alatom rukuje.

Bez obzira da li ste se odlučili da se oprobate u novom hobiju ili da se profesionalno bavite obradom metala, za to vam je potreban određeni alat i oprema. 

Ukoliko želite da vašu radionicu adekvatno opremite alatima koje ćete redovno koristiti i koji će vam najviše služiti, u nastavku teksta smo vam izdvojili alate i aparate koje morate da nabavite.

#1 Aparat za zavarivanje – za povezivanje metalnih predmeta

Aparati za zavarivanje su električni alati koji se koriste za zavarivanje metalnih predmeta. Sa obzirom da je njihova upotreba veoma praktična, pored profesionalaca ih mogu koristiti i početnici. 

Sam proces zavarivanja nije mnogo komplikovan, a baziran je na stvaranju veze između dva predmeta pri izlaganju visokoj temperaturi.

majstor-obradjuje-metal-brusilica

Spajanje metala na različite načine zastupljeno je od najranijeg doba, a ova aktivnost se vezuje čak i za bronzano doba. Razvoj ovih aparata počeo je od 19. veka, a danas postoje različiti aparati bazirani na najnovijim i najsavremenijim tehnologijama.

Postoje aparati za ručno elektrolučno zavarivanje, plinsko i tačkasto zavarivanje. Najčešće korišćeni su oni za elektrolučno varenje i oni rade na bazi električne struje koja povezuje elektrode i predmet koji se vari, dok se napajanje vrši konstantnom jačinom struje. 

Prednost ovog aparata je lakoća upravljanja njime, i predstvalja jeftin proces zavarivanja.

Sa obzirom da vaj proces proizvodi jako svetlo, da bi zaštitili svoj vid, neophodno je korišćenje maske za zavarivanje, sa kojom ćete takođe bolje videti predmet na kojem radite pa će preciznost rada biti veća.

#2 Stubna bušilica – kvalitetna bušilica za metal

Bušilica se koristi za pravljenje rupa u metalu za montažu ili rupa za pričvršćavanje za određeni predmet. Osnovna odlika ove vrste bušilica su velika preciznost i veliki broj obrtaja.

Kada birate stubnu bušilicu obratite pažnju na veličinu prostora koji imate na raspolaganju za nju. Ona zahteva manje napora, bezbednija je i preciznija u odnosu na ručne bušilice ali ukoliko nemate iskustva sa obradom metala sasvim vam je dovoljna i vibraciona.

Sa obzirom da je stubna bušilica skupa, ukoliko ste početnik, bolja opcija za vas je obična vibraciona bušilica. Ona je povoljnija, jednostavnija za korišćenje i sasvim dovoljna da obavite željeni posao.

#3 Testera – posebno namenjena obradi metala

Pri obradi metala možete koristiti testere koje već posedujete ukoliko na njih montirate sečivo za metal, ali ukoliko se bavite isključivo obradom metala ipak je bolja opcija da investirate u kvalitetnu testeru koja se koristi baš za metal. Ona ima određeni broj obrtaja sa kojim će obrada metala biti najlakša i najuspešnija.

#4 Ugaona brusilica -za višestruku namenu 

Ugaona brusilica, koju često možemo čuti i pod nazivom šlajferica, se koristi za rezanje, brušenje i poliranje metala.  Postoje više vrsta ugaonih brusilica kao što su mini, jednoručna i dvoručna brusilica. 

Dok su jednoručne ugaone brusilice sasvim dovoljne za one kojima je obrada metala samo hobi, dvoručnu brusilicu koriste pravi profesionalci.

U zavisnosti šta planirate da radite sa njom, biće vam neophodna brusilica različite jačine. Dok za brušenje i poliranje možete koristiti i slabije brusilice, za obradu jakog metala biće vam potebna brusilica velike snage.

Takođe, pored brusilica koje su sa kablom, postoje i one koje imaju akumulatorski pogon, pogodne za lakše poslove, na mestima rada gde je teško dovesti struju ili za uradi-sam projekte.

#4 Stege i magneti – pomoć za efikasnu obradu metala

Da bi lakše merili, sekli ili pričvrsili metal neophodno je da nabavite stege. One će vam znatno olakšati posao, a magneti će svojom jačinom stabilno držati metal dok ga obrađujete.

#5 Zaštitna oprema – za bezbedan i siguran rad

Pri radu sa alatima za obradu metala postoji opasnost od povreda. Zbog toga je bitno da stalno koristite zaštitnu opremu kao što su maska za zavarivanje, prozirne naočare, rukavice i odelo.

Metal sa kojim radite može biti oštar i veoma često jako vruć zbog rada sa visokim temperaturama, pa će vas korišćenje rukavica zaštititi od mogućih posekotina i opekotina.

Maska za zavarivanje će zaštititi vaš vid od jakog svetla prilikom varenja i omogućiti vam precizniji i brži rad sa aparatom za zavarivanje. Prozirne naočare će sprečiti da vam komad metala povredi oči prilikom njegovog sečenja.

Prilikom rukovanja alatima i aparatima za obradu metala, takođe je neophodno da obratite pažnju na odeću koju nosite. Zatvorene cipele, kecelja ili jakna sprečiće povrede od nepredvidivih varnica i komadića metala, dok je za pofesionalno bavljenje obradom materijala ipak najbolja opcija da nabavite zaštitno odelo.

Nabavka svog neophodnog alata za radionicu je veoma skupa, pa ukoliko vaš budžet nije dovoljno velik za kupovinu svih alata, počnite od onih najosnovnijih. Vremenom možete dopuniti vašu kolekciju alata. Nadamo se da smo vam pomogli u opremanju vaše radionice i želimo vam puno uspeha i zabave u novom hobiju.