Vikend izleti podstiču turizam

Vikend izleti podstiču turizam

Poslednjih godina svedoci smo toga da klimatske promene i te kako utiču na globalni turizam, a i Srbija je zahvaćena istim. Naime, dugo planirani odmor, vrlo lako mogu pokvariti sneg u maju, poplave u avgustu ili nedostatak snega za vreme zimovanja. Osim toga, daleke destinacije su i veoma često i nedostupne našim novčanicima, pa biramo jeftinije opcije da se opustimo i odmorimo od stresnih radnih dana. Sve više ljudi, iz finansijskih razloga pribegava da se prepušta manjim zadovoljstvima, pa iz slobodnih dana i vikenda crpe maksimum. Turistički duh ogleda se i u kratkim putovanjima, planinarenjima, šetnjama, odmoru u prirodi.

Zahvalni suncu

Ovo proleće, kao i prethodne godine nije se proslavilo početkom. Ako je suditi po Suncu koje se još uvek nije rasanilo iz zimskog sna, na pragu maja osećamo posledice mraza koji je odlučio da ne jenjava. Proleće će, pretpostavljamo potrajati kratko, pa ga zato u onim momentima kada reši da nas obraduje, treba iskoristiti van doma. Ljubitelji prirode suncu zahvaljuju tako što u prvu priliku iskoriste da njegov sjaj osete na svojoj koži. Prolećni dani idealni su za planiranje izleta, putovanja i uživanje u turističkim potencijalima gradova i sela. Treba biti samo dovoljno hrabar i odstupiti od svakodnevice, uvek se trudeći da se nešto promeni i nešto novo desi. Jedino tada i Sunce će nagraditi svojim sjajem. Šator u ruke ili ranac na leđa i šta drugo osim “put pod noge!”

Izletišta na dohvat ruke i seoski turizam

Ko god je mislio da za dobar provod mora da odleti što dalje od svog doma, verovatno nikada nije imao iskustava sa seoskim turizmom ili izletima u dobrom društvu. Izleti pored reke nude beskrajno mogućnosti za uživanje. Pecanje, sportske aktivnosti, roštiljanje, hlađenje pića u vodi, odmaranje uz cvrkut ptica, dovoljan su razlog da ostanete u blizini svog doma, a opet napunite baterije za dalje funkcionisanje u lancima savremene civilizacije. Oni koji ne vole da provode vreme prepušteni improvizacijama u prirodi, mogu po povoljnim cenama iznajmiti smeštaj u nekom selu ili banji, a takvih je na jugu Srbije nebrojeno. Domaća kuhinja, proizvodi od mesa, mleko, domaće radinosti poput rakije i vina, prateća su sredstva, dok sela nude pregršt mogućnosti za odmor u tišini. Za izletnike, pak, koji vole da borave u pirodi granice za maštu ne postoje.

Srbija obiluje čarobnim mestima. Nekoliko puta sam sa porodicom provodio vreme na Krajkovačkom jezeru, koje je pravi planinski biser. Iako nije urbanizovano do njega se lako dolazi, pa tamo provodimo letnje dane – poruka je Nišlije Petra Stamenkovića.

Deca vole prirodu

Mladi bračni parovi, a pogotovo mladi roditelji, često zbog dece zapostavljaju ono što su u svojoj mladosti najviše voleli. Pritom, mnogi od njih zaboravljaju da deca uglavnom vole ono što smo mi voleli kad smo bili deca. Deca se raduju prirodi, a prijaju im i šetnje po uređenim šetalištima u turističkim mestima. Za slučaj da imate dete, a želite da vikend provedete u drugom gradu, rešenje vam nude kolica za bebe koja će činiti da se deca osećaju lepo i odmorno, a da vama izlet ne predstavlja problem.

Veoma mi je bitno da tokom izleta ili šetnje moje dete bude na sigurnom, a da se pritom ja ne nerviram oko toga da li ću ga nositi ja ili mama. Kolica za bebe olakšavaju posao, pa mi sada bez obzira na obaveze koje ima, šetnja i izlet sa detetom predstavljaju pravo zadovoljstvo.

Deca koja odrastaju u društvenom ambijentu, u prirodi, praćeni avanturističkim zanosom roditelja, rastu u bolje ljude koji svet čine boljim mestom, a odnose među ljudima i komunikaciju podižu na viši nivo. Ljubav prema odmoru i turizmu je nešto što se uči od malena.

Oprezno sa insektima

Iako ne treba navikavati decu na to da su svi insekti loši i štetni, mora postojati i doza opreza kada se vreme provodi u selima ili u prirodi. Česte alergije danas mogu biti problem kako deci tako i odraslima, a promena ambijenta ide na ruku alergijama. Ujed krpelja ili insekata koji su štetni po zdravlje čoveka nije pravilo već izuzetak. Vodite računa na kakvim se mestima krećete, ali i stvarajte imunitet tako što decu nećete čuvati pod staklenim zvonom. Uživanje u prirodi i putovanju je neophodno za očuvanje vedrine, ali budite obazrivi kada su deca u pitanju.