Top 5 saveta kako da prilagodite dom kućnom ljubimcu

Odluka o udomljavanju ili kupovini kućnog ljubimca nije nimalo nije laka. Prilikom izbora nikako ne treba žuriti niti odlučivati impulsivno. Posvetite vreme istraživanju koja bi vam životinja najviše odgovarala. 

Pročitajte ovaj tekst čak i ako ne razmišljate o tome da udomite ljubimca jer nikad ne znate kada će neko napušteno mače ili štene da vam osvoji srce i da ga zato povedete kući! Saveti koje ćemo vam izložiti nadalje mogu vam uvek biti od koristi, jer će uz njih vaš dom uvek biti mesto u kom možete.

Mesto za kućnog ljubimca 

Prva stvar na koju ćete čak i spontano pomsiliti kada je u pitanju udomljavanje ljubimca je mesto u vašem domu za njega. Svi kućni ljubimci zahtevaju određeni prostor – nevezano za to da li se radi o mački, psu, zecu, papagaju ili zlatnim ribicama. Većina specijalizovanih pet shop-ova odgovara na sve potrebe vašeg ljubimca.

Razmislite unapred koji ćete kutak vaše kuće ustupiti svom krznenom prijatelju. Ukoliko se radi o malom psu ili mački, neće vam biti teško. U pet centrima možete naći različite jastuke, odnosno ležajeve, kućice i krevete za njih koje će sigurno voleti i od kojih neće mnogo odstupati, naročito mace. 

Cene ovih stvari kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Ako ste vični šivenju, za početak im možete sašiti krevet od starog jastuka i tkanine koja vam je višak.

Ako izaberete zlatnu ribicu za vašeg prvog kućnog ljubimca, postarajte se da nadjete lep akvarijum, da ga redovno brišete i održavate kako bi to mesto gde ga izložite bilo reprezentativno. 

Hrana za kućne ljubimce – izbor je na njima

Naravno je da je jedna od najbitnijih stvari o kojoj morate da mislite kada se odlučite da udomite ljubimca – njegova ishrana. Na tržištu zaista postoje različite vrste hrane za sve kućne ljubimce. 

igranje-pas-kuca

Samo za mačke postoji na stotine vrsta, za pse takođe. U neke prodavnice možete odvesti ljubimca da degustira i da po njegovoj reakciji odaberete ono najbolje. Ukoliko se pak odlučite za zeca, stvari su jednostavnije – list zelene salate, kupusa ili svežu šargarepu i drugo povrće možete dati vašem zeki i biće oduševljen. 

Takođe, ako se odlučite za ribice u akvarijumu, poprilično je jednostavno. Hrana se kupuje u pet centrima ili specijalizovanim radnjama gde se prodaju i zlatne ribice. One nisu izbirljive tako da je najvažnije da ne zaboravite da ih nahranite.

Posip, pesak i ostala oprema 

Ako se odlučite za jednu od dve najčešće životinje koje ljudi udomljavaju – mačke, posebno obratite pažnju prilikom odabira peska odnosno posipa. Posipi postoje u više vrsta – grudvajući, silikonski ili apsorbujući, pa u zavisnosti od cene izaberite onaj koji najviše odgovara vašem ljubimcu.

Mogu biti i sa mirisom, kako bi upili eventualne neprijatne mirise ali obavezno obratite pažnju ako se odlučite na ovo jer su mace i u ovom slučaju veoma probirljive i možda im se neće svideti miris peska pa vas može sačekati neprijatna situacija kod kuće. 

U ovoj situaciji, zeke su sličke macama te se tu vladajte istim pravilima. 

Ako se pak odlučite na zlatne ribice, stvari su mnogo jednostavnije. Njima je samo potrebno menjati odredjeni deo vode jednom u nedelju dana i redovno brisati akvarijum sa spoljašnje strane. 

Igračke za kućne ljubimce – za njihov savršen svet

Kada vas neka krznena životinja bude osvojila želećete da je učinite srećnom, da je zabavite, a u tom vam mogu pomoći raznorazne igračke koje su na tržištu. 

Pas, kao čovekov najverniji priljatelj, traži mnogo pažnje i budite sigurni da mu nikada neće biti dosta. Da biste mogli da mu omogućite posvećenost kakvu zaslužuje, potrebno je da isprobate mnoge modele igrački i viditi u čemu najviše uživa. 

Da li je to glodalica, lopta, plišana igračka ili bumerang – saznaćete vremenom. Za vašu kucu postoji širok spektar igračaka, pa tako možete naći igračke sa mirisom, igračke sa zvukom, igračke za hladjenje i još mnoge druge. Vaš pas će vam biti zahvalan!

S druge strane, ako se odlučite za mačku, naročito mladu, odmah spremite nekoliko igračaka jer one mogu biti neumorne. Za stan je najbitnija grebalica, kako biste je u startu navikli da je tu mesto za oštrenje kandži a ne po vašem nameštaju. Najrazličitije plišane igračke u svim oblicima, najčešće u obliku miša, vaša maca neće puštati. 

U novije vreme postoje i igračke za mace koje vibriraju ili interaktivne igračke Ukoliko na početku ne želite mnogo da investirate, možete naći neko klupko, baciti pre nju i gledati predstavu. Loša strana ovoga je što ćete verovatno svaki put morati da ponovo namotavate konac jer će biti razvučen po celom stanu. 

Ostale aktivnosti

Neke od stvari koje gore nismo naveli su zdravlje i higijena vaših kućnih ljubimaca i još propratnih sitnica koje će vam sigurno trebati kada udomite krznenog prijatelja. 

Informišite se o pregledima i vakcinaciji vaših kućnih ljubimaca, to je bitno koliko za njih, toliko i za vas. Redovno se konsultujte sa veterinarom kako bi vaši ljubimci bili zdravi i srećni. Ukoliko ste udomili psa, preporučujemo da se obavezno proverite kada vakcinisati psa.

Higijena je vrlo važna i ona je podjednako važna kao i zdravlje i ishrana. Postarajte se da mesto gde vaš ljubimac najčešće boravi bude čisto i uredno, kupite im četkice za zube i četke za dlake za pojedine, činije za hranu, najbolje više komada. Takodje, biće neophodno da im obezbedite transporter ukoliko želite da ih vodite negde sa sobom na bezbedan način ali i za obavezan odlazak kod veterinara.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli.