Sarti – sinonim za malo i blisko letovalište Nišlija

U trenutku kada TT Group meteogram za vreme u Nišu pokazuje skoro 40C postavlja se pitanje ima li leka?

Najbolje rešenje svakako jeste godišnji odmor na nekoj destinaciji, a u ovom članku predstavljamo Sarti, prelepo mesto u Grčkoj na oko 500 km od Niša, ili nešto više od 6 sati vožnje.

Slikovito opisno ribarsko mesto kao iz pravih avanturističkih filmova vezuje se za  mesto Sarti, odredište poluostrvo Sitonija na Halkidikiju.

Udaljeno je oko 140 km od Soluna i jedno je od najomiljenijih letovališta kod naših turista i van Niša. Prvobitno stanovništvo ovog turističkog mesta bavilo se isključivo poljoprivredom i ribolovom, ali kasnije 70-ih godina prošlog veka glavna privredna grana postaje turizam i tako je ostalo do današnjih dana.

Celokupno uživanje na plaži, u restoranu i kafiću upotpunjuje neverovatan pogled na planinu Atos i Svetu Goru. Blizina šumovitih brda i izolovanih uvala nudi umerenu i izuzetno prijatnu klimu što ovaj užitak čini još većim. Blizina uopšte svega dostupnog u ovom malom mestu je jedna od bitnih odlika “ušuškanog malog kutka” zvanog Sarti.

Ovo malo, prijatno mesto nudi raznovrsnu ponudu širom krugu turista i to počev od taverni, kafića, piljarnica, ribarnica, kao i brojne izlete čamcima, brodovima, biciklima ili autobusima…

Najlepše plaže Sartija

Sarti je mesto koje karakteriše nekoliko manjih plaža, ali jedna od reprezentativnih je svakako “Kavurotripes”, peskovita plaža koja je dosta široka i takodje preuzima ulogu šetališta, izuzetno je uredjena i odlikuje se maksimalnom čistoćom.

Ova plaža je nagradjena “plavom zastavom” kao znak čistoće mora i urednosti. Takodje bitna činjenica je i plitkost mora u blizini obale što predstavlja idealno mesto za porodice sa malom decom.

Posebnost ovog malog mesta “panoramskog pogleda” je sjedinjenost događaja i centra zbivanja što se potvrdjuje i u večernjim satima gde je glavna ulica i glavno šetalište.

Na svakom koraku se oseća prijatna, domaćinska atmosfera sa odlicima gostoprimljivosti. Već napomenuti pogled ka Svetoj Gori osigurava ne samo prijatan i nesvakidašnji pogled već i čisto more i umerenu klimu. Večernji termini su rezervisani uglavnom za šetnju i uživanje u oprobanom i poznatom ukusu najboljih sladoleda u lokalnoj poslastičarnici.

Dolaskom na Sarti dobijate i “ulaznicu” u nezaboravni svet vremeplova.

Ovo je važno istaći zbog živopisne kapele Svetog Đorđa u manastiru Xiropotamou, u obližnjem gradiću Toroni možete posetiti neobični i velelepni zamak. Uz sve to nezaboravno iskustvo je poseta Svetoj Gori, iako su posete dozvoljene samo muškarcima postoje i ture brodovima do same obale i samim tim i žene mogu uživati u ovom prelepom duhovnom zdanju.

Daleko od masovnog turizma ovom mesto je sačuvalo duh tradicije, kulturnog šarma i prirode i samim tim u zaista širokoj ponudi svega što intrigira duh jednog turiste nudi sve što je potrebno za lep i prijatan odmor.

Nesumnjivo je jasna ocena da je ovo mesto jedno od nezaobilaznih letovališta za sve ljubitelje lepog, čistog mora i široke ponude svakodnevnih užitaka dostupnih u svakom trenutku.

Prognozu vremena za Sitoniju pratite na linku ovde.