Rent a car u svetu i kod nas u Nišu

Sa razvojem niškog aerodroma Car Konstantin počele su mnoge uslužne delatnosti da dobijaju svoju šansu. Počinju da niču hosteli, hoteli, renoviran je Ambasador, u Niškim kafanama se sve više čuje engleski, švedski, nemački…

Još jedna od modernih usluga je iznajmljivanje vozila ili rent a car u Nišu, pa u ovom članku izneli smo neke zanimljive statistike o ovoj delatnosti.

„Rent a car“ se u rečnicima definiše jednostavno – iznajmljivanje automobila za određenu svotu novca. Kako se došlo na ideju da se automobili počnu iznajmljivati i koje su to zanimljive činjenice u vezi sa ovom uslužnom delatnošću?

Od kada postoji rent a car?

Smatra se da je najstarija kompanija za iznajmljivanje automobila počele sa radom u Nemačkoj. Davne 1912. godine, „Sixt Autofahrten und Selbstfahrer“ započeli su posao sa samo tri automobila.

U Americi je preduzetnik Džo Sanders iz Omahe prvi počeo iznajmljivanje jednog jedinog modela T Forda, da bi samo za godinu dana razvio posao i do 1926. Sanders posao proširio u 56 gradova SAD. Konkurent Sandersu bio je Volter Džejkobs (Walter L. Jacobs), čija je firma „Rent-a-car“ iz Čikaga 1918. počela sa iznajmljivanjem dvanaest Fordovih modela.

Ovaj sektor poslovanja se veoma brzo proširio u celoj Americi – „American Driveurself Association“ je već 1926.  okupila više od 1200 delegata u Čikagu. U Britaniji je najam automobila počeo 1920.

Posle Drugog svetskog rata osnovane su poznate međunarodne kompanije poput „National Car Rental“ (1947),  „Europcar“ (1949), „ Enterprise Rent-A-Car“ (1957), „Thrifty Rent A Car“ (1958) i „Budget Rent a Car“ (1958)

Iznajmljivanje automobila je postalo veoma interesantno tridesetih godina XX veka. Slovački imigrant Džon Herc (John Hertz) je u Čikagu 1907. osnovao firmu „Yellow Cab“ radi pružanja povoljnog prevoza običnim građanima. Agencije „Yellow Cab“-a su  uskoro imale svoje agencije širom Amerike.

Par godina kasnije, Herc je razvio „Hertz Drive-Ur-Self Corporation“, koju je krajem veka kupio veliki „General Motors“. Herc je jedno vreme bio i najveći svetski proizvođač automobila. Godine 1932.  ista kompanija – „Hertz“ je otvorila prvu trgovinu automobilima u vazdušnoj luci Midevej (Midway) u Čikagu. Pedesetih godina Herc postaje prva rent-a-car kompanija koja ima svoje kancelarije i agencije na 1.000 lokacija širom sveta.

Koje su danas najveće „rent a car“ firme u svetu?

Neka istraživanja kažu da su u ovom poslu najbolji „Avis“, „Europcar“, „Hertz“ i „Sixt“. Kriterijumi za ocenjivanje su: usluge korisnicima, vrednost tj. kvalitet usluge  koji klijent dobije za određeni novac, fer poslovanje u određivanja cena usluga.

Koliko se dugo koriste automobili koji se rentiraju?

Prema godišnjim izveštajima „Hertz“, „Avis“ i „Dollar Thrifty“, vodećih svetskih firmi za iznajmljivanje automobila, vozila se koriste od 4 do 22 meseca, s prosečnim razdobljem korištenja od 13 meseci.

Stanje automobila zavisi od puno faktora, najvažniji su, naravno:  kilometraža, jačina motora i celokupno stanje auta. Ako davalac usluga utvrdi da vozilo nije u stanju izdržati prosečnu kilometražu ili da vozilo nije u dobrom stanju, auto se šalje drugim poslovnim subjektima (za dalju prodaju, u delove, na buvljake, aukcije, itd.).

Osim toga, ako je vlasnik otkrio da je automobil koji koristi agencija trenutno u velikoj potražnji na tržištu polovnih automobila, onda ga vlasnik prodaje za veći iznos kako bi zaradio dodatni novac.

Briga o polovnim automobilima

Osim što iznajmljuju i kupuju puno automobila, firme takođe i prodaju puno starih, korištenih automobila. Tako osavremenjuju svoj vozni park i postaju sigurni u dobar kvalitet svojih usluga.
Kao opšte pravilo, kompanije koje iznajmljuju automobile kupuju veliki broj vozila u dogovoru  sa proizvođačima ili prodavcima automobila. Prema tim ugovorima, proizvođači se slažu da će prodati vozila po određenoj ceni ili u određenom roku na temelju određenih uslova ili jamče stopu amortizacije automobila tokom razdoblja korištenja vozila.

Neke firme mogu odlučiti da se uglavnom oslanjaju na tržište polovnih automobila. Kompanije za iznajmljivanje takođe imaju mogućnost prodaje vozila trgovcima na veliko koji ih dalje prodaju diretkno kupcima ili ih daju u maloprodaju, za dalju preprodaju.

Da li je posao iznajmljivanja automobila dobra investicija?

Godine 2011. gotovo polovina automobila koje je prodao „Avis“ i četvrtina Hertzovih automobila bili su takozvani „programski“ automobili koji su pod određenim ugovorima.

Postoje i firme koje koriste samo polovna vozila, poput „Dollar Thrifty“. One gotovo nikada ne koriste opciju kupovine, već se umesto toga prvenstveno oslanjaju na tržište polovnih automobila.  Teško je doći do validnih podataka i analize jer podaci za neke kompanije nekad nisu dostupni. Dakle, na odgovor, da li su firme za iznajmljivanje automobila dobra investicija?
Morate imati veoma dobre uslove rada, dobra vozila, solidne cene i biti odgovorni i uvek na usluzi. Svaka od vodećih svetskih kompanija može se pohvaliti prepoznatljivošću i dobrom uslugom. Treba uskladiti maržu, profitabilnost, zanemariti prevelika očekivanja i pratiti tržište i konkurente.

Za većinu putnika, iznajmljivanje automobila je trgovina u kojoj veliku ulogu imaju, naravno cena i kvalitet. Kao i kod svake druge usluge i u svetu i kod nas u Nišu, oduvek.