Organizacija samostalnih putovanja ili agencijski aranžmani

Večito pitanje je da li na odmor putovati agencijom ili u sopstvenoj režiji. Šta su prednosti, a šta mane, na koji način možete više uštedeti, uzimajući u obzir novac, ali i sve ostale aspekte poput organizacije puta, utrošenog vremena i slično. Pročitajte našu uporednu analizu agencijskog i privatnog organizovanja puta, pa odlučite kako će izgledati vaše letovanje, samo to učinite što pre, jer je jun već na izmaku.

Postoje brojne turističke agencije u Beogradu, ali samo neke od njih su sigurne, proverene i prepoznate kao profesionalne od strane putnika. Jedna od takvih je agencija Disko Drugar putovanja, koja je odličan izbor za daleka putovanja, kada je komplikovanije otići u sopstvenoj režiji, nego kada je u pitanju standardno letovanje.

Prednosti i mane agencijskih aranžmana

Proverene turističke agencije su odličan način da putujete na destinacije na kojima nikada niste bili, a da organizaciju potpuno prepustite drugima i sigurno stignete na svoju destinaciju, odlično se provedete i bezbedno i na vreme se vratite svojoj kući. Iskustva putnika sa agencijama su brojna i različita, ali i veoma dragocena kada neku agenciju birate po prvi put.

koktel-plaza-more

Veoma je važno da birate proverene turističke agencije, koje nemaju negativne komentare vezane za prevare i malverzacije na putovanjima, naplaćivanje aranžmana putnicima i nestanak, nakon uplate. Takođe, veoma je važno da agencija realno prikaže apartman na moru i lokaciju smeštaja. Vi želite da dođete u apartman koji vam je u aranžmanu predstavljen, a ne u zabačenu trošnu kućicu, na dva kilometra od plaže, što je čest slučaj kada sami rezervišete smeštaj.

Proverene agencije nude kvalitetno, bezbedno i bezbrižno putovanje, jer one rade organizaciju puta umesto vas. Agencije će ovu uslugu naplatiti, pa novčano gledano, putovanje će vam verovatno ispasti skuplje preko agencije, posebno ako putujete na daleke destinacije. Karte do Tajlanda, na primer, možete naći prilično jeftino, u ovom trenutku, između 500 i 600 dolara, ali morate da budete veoma snalažljivi, kako biste obezbedili sebi smeštaj i bezbednost na putovanju.

Kada je u pitanju letovanje, mladi mogu proći prilično jeftino, jer agencije za mlade nude veoma povoljne aranžmane na atraktivnim grčkim, italijanskim i španskim destinacijama. Ukoliko ste ljubitelj parti putovanja, onda su ove agencije idealne za vas, jer će svu organizaciju puta obaviti umesto vas i obezbediti dobru zabavu.

Standardne agencijske ponude u svom izboru imaju veoma povoljne aranžmane za Paraliju, Pargu, Stavros, itd, ali i za evropske gradove, poput Beča, Praga i slično.

Glavna prednost koju vam agencija nudi je bezbrižnost tokom putovanja. Ne morate da razmišljate o svojim kolima, benzinu i mogućim kvarovima na putu. Najveću uštedu dobijate na vremenu rezervacije smeštaja i pronalaženje povoljnog, čistog, urednog i pristojnog smeštaja.

Prednosti i mane putovanja u sopstvenoj organizaciji

Putovanje u spostvenoj organizaciji, finansijski može da bude dosta povoljnije, ukoliko ste spretni i upoznati sa daljim putovanjima i određenim destinacijama. Kao što smo već naveli, povratna avionska karta za Tajland se može naći za oko 600 dolara, što je znatno povoljnije, nego trenutni agencijski aranžmani, koji se kreću u rangu od oko 1000 evra. Kada dođete na Tajland, svakodnevne aktivnosti i smeštaj su izrazito jeftini.

kombi-putovanje-letovanje

Putovanje sopstvenim kolima ili low cost avionskim kompanijama je znatno udobnije i brže nego organizovano agencijkso putovanje. Za duga putovanja automobilom potrebno je vozačko iskustvo, kako ne biste morali često da pravite velike pauze, zbog lakog gubitka koncetracije.

Ukoliko putujete sa nekoliko ljudi u kolima, putovanje je još isplativije, jer delite novac za gorivo, a u automobilu se verovatno nalazi makar još jedan vozač, pa možete se menjati, kako bi putovanje prošlo brzo i lako.

Iako, u ovom slučaju, dosta vremena potrošite na traženje smeštaja, ukoliko volite neplanirane stvari, povoljan smeštaj možete naći kada ga tražite direktno na lokaciji, u narodu popularno – „na bum”.

Low cost kompanije nude sjajne ponude karata za evropske gradove, što znači da do željene destinacije možete doći veoma brzo i što je još važnije veoma povoljno. Ukoliko putujete kolima, obratite pažnju na cenu goriva, putarine i ostale troškove u toku putovanja na koje ćete morati da obratite pažnju.

Ako imate malo avanturističkog duha i sposobni ste da putujete sopstvenim kolima na dalje destinacije, idealno rešenje, jer je udobnije, brže i romantičnije.