Nedoumice o studiranju koje zapravo nisu bauk

Studije brucošima donose desetine pitanja – i blagu paniku. Ovde odgovaramo na najčešće nedoumice koje ih muče; budite sigurni da nije u pitanju ništa strašno!

Upasti na fakultet je prvi i najvažniji korak u vašem akademskom životu, ali to je samo početak. Studentski život novajlijama postavlja mnoge zadatke i pitanja, a ovde ćemo proći kroz najčešće nedoumice koje se javljaju kod studenata.

Kako spremiti knjigu od 500 strana za ispit – i to samo jedan od njih?!

Prva poteškoća sa kojom se susreću novopečeni studenti jeste prelaženje ogromne količine gradiva – u poređenju sa tričavih desetak stranica po kontrolnom u srednjoj koli. Sve je koncentrisano u nedelji ispitnog roka, a polaže se po nekoliko predmeta u roku. Kada se sve sabere, dobija se broj stranica koji tera brucoše da pozelene od muke.

Verovali ili ne – posle prvog ispitnog roka ćete se navići!

Maratonske sesije učenja postaće normalne, a kako bi vam spremanje ispita što lakše palo, primenite ove savete:

  • radite svakog dana, redovno i pomalo, i pred ispit obnovite sve što ste učili;
  • nemojte čitati na „auto – pilotu”: bolje je dva sata efikasnog učenja nego celodnevno razvlačenje nad knjigom, a da u glavi ne ostane ništa;
  • napravite grupu za učenje i zajedno spremajte ispite – svako može da napravi sažetak, skriptu za određeni deo gradiva, i prosledi je ostalima;
  • prvo položite najteže ispite, a najlakše ostavite za kraj;
  • najvažnije: odvajajte bitno od nebitnog!

Pamtite činjenice i važne detalje, i oko njih na ispitu gradite priču – ako ste učili sa razumevanjem ona će dolaziti sama od sebe, kao i dobre ocene!

Šta znači zamrzavanje godine na fakultetu?

Studije je moguće pauzirati tako da, kada se vratite na fakultet, nastavite tamo gde ste stali – to vam omogućava zamrzavanje godine na fakultetu.

Život često ne ide tokom kakvim ste zamislili, i nekada se najviše isplati da ostavite akademske obaveze po strani kako biste se posvetili nečemu što vam je u tom trenutku važnije. Rođenje i nega deteta, smrtni slučaj, zdravstveni problemi, ili pak nešto drugo – potrebno je podneti zahtev koji odobrava dekan.

Dobro proučite uslove i trajanje statusa studenta sa zamrznutim studiranjem, i ne morate se plašiti da ćete postati „večiti” student ili da će vam poništiti sve što ste do tada uradili.

Kako se prebaciti na drugi fakultet?

Upisali ste fakultet, otišli na nekoliko predavanja, tu se provuklo i par ispitnih rokova, možda čak i godina – dve, a vi ste shvatili da to nije to?

Ništa strašno, ali najbolje vreme za delanje je odmah! Bolje je i izgubiti neko vreme na pogrešan fakultet, pa onda izabrati pravi, nego ostati na fakultetu na kom više ne želite da studirate: odugovlačićete, učenje će vam teško pasti, a nakon toga ćete možda morati da se bavite poslovima koji vas ni najmanje ne zanimaju. Kada već radite, pružite sebi priliku da to bude nešto što volite i za šta ćete se konstantno usavršavati.

Promena fakulteta je lakša što su fakulteti, odnosno studijski programi sličniji. Zahvaljujući Bolonjskoj deklaraciji, možete preneti položene predmete na drugi fakultet kako ih ne biste ponovo pohađali i polagali. Nekad se polaže samo prijemni, a nekada uz to i razlika u ispitima – sve se razlikuje od slučaja do slučaja, a fakulteti pružaju sve informacije o ovome.

Šta ako ne upadnem na budžet?

Dobra vest je da ste upali na fakultet, a loša – za njega neće platiti država, nego vi.

U tom slučaju imate nekoliko opcija:

  • apliciranje za studentski kredit (tek posle prve godine);
  • prijavljivanje za olakšice u plaćanju – smanjeni iznos zbog teške finansijske situacije;
  • pronalaženje posla preko leta.

Studenti poslove najčešće traže preko omladinskih zadruga, ili rade u obližnjim kafićima. U slučaju da sami nađete posao, ceo iznos dobijate za sebe – zadruge uzimaju procenat, ali preko njih se posao i brže nađe.

Ukoliko se u naročito nezgodnom trenutku nađete u lošoj finansijskoj situaciji, možete podneti molbu fakultetu da vam malo odloži rokove za uplate, ili profesorima da polažete ispite bez prijavljivanja, a da ih prijavite i upišete kada budete imali novca.

Nadamo se da smo vas uverili da ništa od ovoga ne predstavlja nepremostivu prepreku – sve je za ljude, a tek za studente!