Najinteresantnije činjenice o glavnim gradovima u regionu

Najinteresantnije činjenice o glavnim gradovima u regionu

Koliko zapravo znate o prestonicama u “komšiluku”? Naši susedi imaju mnogo toga da ponude turistima, a boravak u njihovim glavim gradovima uvek je doživljaj koji se dugo pamti!

Ukoliko niste sigurni koji grad odabrati za narednu turu odmora, predstavljamo vam tri grada u regionu koji će vas svojom istorijom, arhiteksturom i drugim pogodnostima raspametiti!

1. Budimpešta kao “Pariz istoka”

Budimpešta je verovatno i najvažniji grad u našoj neposrednoj okolini ali i jedan od najbitnijih gradova u ovom delu Evrope, sa brojnim spomenicima i ustanovama koje su pod zaštitom UNESCO-a

madjarska-budimpesta-dunav-parlament

Oni su istaknuti skoro po čitavom gradu, a najbolje ćete proći ako odmah po dolasku u ovu metropolu nabavite vodič koji će vas do tančina upoznati sa svakim kutkom grada, navesti na restorane tradicionalne hrane i dati vam  informacije o noćnom životu.

Zbog činjenice da se nalazi na Dunavu, mnogi Budimpeštu nazivaju “Parizom istoka”, a sam grad je nastao spajanjem tri stare pokrajine (nezavisna grada): Starog i Novog Budima i Pešte.

Dvorac sačuvan u izvornom obliku i “kraljevi” manifestacija

Buda, Budimski dvorac ili dvorac Marije Terezije jedna je od prvih znamenitosti koja je ušla na listu zaštićene baštine, s obzirom na to da je sagrađen u 13. veku, i osim sitnijih obnavljana fasade – dvorac je sačuvan u svom izvornom obliku!

Budimpešta je i grad poznat kao najbolji domaćin raznih festivala, kako muzičkih tako i gastronomskih! Neki od najpoznatijih su Mađarski festival Palinka (liker/rakija od nekoliko vrsta voća), Uskršnji sajam, Vinski festival, kao i Mađarski festival folklora.

Parlament kao draguljarnica

Mađarski nacionalni parlament je najpoznatija građevina u gradu, koja se obavezno ističe na svim razglednicama i suvenirima. Neogotička palata u kojoj je smešten parlament poznata je i po činjenici što se u njoj nalazi soba sa krinskim draguljima kraljeva i kraljica koji su više puta bili pokradeni. Ovo je ujedno i treći najveći parlament na svetu!

Jedna od najraskošnijih bazilika na svetu

Bazilika Svetog Stefana posvećena je prvom kralju Mađarske i osnivaču zemlje. U njoj se nalazi i njegova mumificirana ruka, a jedna od najpoznatijih činjenica vezana za ovu renesansnu građevinu jeste i ta da se u njoj nalazi najraskošniji venecijanski mozaik na svetu, sastavljen iz pet delova. U izgradnji bazilike učestvovao je ni manje ni više nego Gustav Ajfel!

2. Zagreb

Zagreb je glavni grad republike Hrvatske, i po mnogima jedan od najmodernijih i nejlepših gradova u ovom delu Evrope. Grad ima nešto manje od milion stanovnika, mnogo znamenitosti i nebrojeno zanimljivih činjenica, manje ili više poznatih!

Zagrebačka katedrala je sa svojih 108 metara visine i najviša građevina u gradu, ne računajući “Zagrepčanku” koja (slično “Beograđanki”) ima antenu koja joj “dodaje” visinu.

Spomenik banu Josipu Jelačiću isprva (1866) je postavljen da gleda ka severu, da bi kasnije bio okrenut pogledom na jug, kakavim ga i danas poznajemo. 

Konj hrabrog bana zvao se Emir, a po priči, na njemu je Jelačić dojahao u Zagreb na svoje ustoličenje. Trg koji danas nosi banov naziv, u početku se zvao Harmica, što na Mađarskom znači “trideset”.

3. Sarajevo

O dugom naseljivanju Sarajeva svedoče brojni tragovi koje su za sobom ostavili neolitska, butmirska civilizacija, Iliri, Romani, srednjovjekovne slovenske države i Osmanlije. 

Ipak, duh orijenta je najosetniji u gradu, pošavši od gradske čaršije koju su podigli Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg, preko džamija, hanova, Sahat kule, medresa, Imareta i na stotine dućana i zanatskih radnji.

Sat na sarajevskoj Sahat kuli jedini je (javni) sat na svetu koji meri lunarno, a la turca vreme po kojem se određuje vreme islamskih molitvi i zalaska sunca.

Nakon razaranja grada od strane Eugena Savojskog, izgrađene su zidine oko starog grada Vratnika, koje danas predstvaljaju jedan od najlepših vidikovaca, tik poviše Baščaršijskog trga.

U Sarajevu postoje i stare, pravoslavne crkve, posvećene arhanđelima Mihailu i Gavrilu, a grad baštini i jedan od najstarijih stećaka u svom muzeju – Zgošćanski stećak.

Crkva Svetog Ante Padovanskog i Katedrala Srca Isusova su jedine katoličke bogomolje u gradu, izgrađene od strane Austrougara. Civilizacijski susret i zapadnjačku formu doneli su izgradivši i monumentalnu gradsku Vijećnicu, a susret Istoka i Zapada u Sarajevu se najbolje može doživeti tokom manifestacije “Sarajevo, susret kultura.

Da bismo zaista upoznali jedan grad kako treba – nije dovoljan tekst od 700 reči, već mapa, pun rezervoar i malo slobodnog vremena za vikend. Kako su pomenuti gradovi u neposrednom regionu, posvetite jedan aktivan vikend upoznavanu “komšija”!