Koji su najprometniji delovi i ulice Niša?

Sami građani primećuju iz iskustva da gužve stvaraju sve više problema, a neki podaci pokazuju da se broj automobila u NIšu u poslednjih deset godina, povećao za neverovatnih 30% što je uzrok sve većih zakrčenja u saobraćaju, ali i problema sa pronalaženjem parkinga. 

Velike gužve, nažalost dovode do raznih problema kao što su sve veća zagađenost vazduha, ali i saobraćajnih nezgoda. Upravo zbog toga je korisno imati kontakt firme koja nudi pouzdano i povoljno šlepanje vozila u Nišu, ali i širom Srbije.

Osim toga, mere predostrožnosti i prevencije uključuju i izbegavanje određenih delova grada, ukoliko je to moguće, u periodima „saobraćajnih špiceva“ koji se uglavnom poklapaju sa početkom i završetkom radnih smena najvećeg broja ljudi.

Upravo zbog toga, za vas smo izdvojili spisak najprometnijih i ulica u Nišu – nastavite da čitate i saznajte koji delovi grada stvaraju najveće probleme za niške vozače!

#1 Bulevar dr Zorana Đinđića – najveći bulevar u gradu 

Bulevar dr Zorana Đinđića, najveća je ulica u Nišu, zbog čega se prirodno, u njoj stvaraju najveća zakrčenja u saobraćaju. Nažalost, upravo je ovo ulica u kojoj se dešava i najveći broj incidenata i udesa, zbog čega se savetuje pojačana opreznost tokom vožnje u ovom delu grada. 

automobili-na-ulici-saobracaj

Bulevar dr Zorana Đinđića povezuje mnoge važne tačke grada – od kvantaške pijace, preko Vojne bolnice, Kliničkog centra, Medicinskog fakulteta, Instituta za Javno Zdravlje, pa sve do Osnovnog suda, Narodnog pozorišta i samog centra – Trga Kralja Milana. 

Imajući sve ovo u vidu, nije teško zaključiti da je reč o ne samo najvećem, već i najznačajnijoj saobraćajnici u gradu, zbog čega se gužva na najrazličitijim segmentima ovog bulevara može očekivati u gotovo svakom delu dana. 

#2 Bulevar Nemanjića – primer dobre saobraćajne infrastrukture 

Bulevar Nemanjića je takođe izuzetno prometna ulica u gradu – ona vodi do poznatog parka Svetog Save, ali i tržnih centara „Delta“ i „Merkator“. Ipak, ovo je jedan od pozitivnih primera saobraćajne infrastrukture u gradu – nema dužih zadržavanja jer je u pitanju bulevar sa mnogo kružnih tokova, koji u najvećem broju slučajeva sprečavaju veća zadržavanja.

Tri trake sprečavaju veliki problem u Nišu, a to su vozači koji se zaustavljaju nepropisno na ulici uz upaljena sva četiri pokazivača pravca, zbog čega nema zastoja. 

Najveći problemi u Bulevaru Nemanjića nastaju tokom vikenda. Naime, u ovom delu grada treba biti posebno oprezan zbog pešaka, koji u nedostatku pešačkih prelaza prelaze ulicu nepropisno, naročito tokom vikenda kada je pojačana frekvencija pešaka u blizini pijace Boško Buha.  

#3 Generala Milojka Lešjanina – najuži deo grada po pravilu najviše opterećen

Ulica Generala Milojka Lešjanina predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih ulica u NIšu. U pitanju je najuži deo grada, koji je po pravilu, najopterećeniji saobraćajem. U njoj se nalaze važne zgrade kao što je zgrada starog Okružnog ureda, Simfonijski orkestar, Narodni muzej, kao i poznata Islam-agina džamija. 

Raskrsnica ulice Generala Milojka Lesjanina i Knjeginje Ljubice je izuzetno važna za grad i predstavlja jednu od najvažnijih raskršća grada koji povezuje dva dela grada koje razdvaja Nišava. Ovo je ujedno raskrsnica koja vodi i do sve prepoznatijeg aerodroma Konstantin Veliki

Upravo zbog toga, ovde često dolazi do zakrčenja u saobraćaju, ali i saobračajnih prekršaja, zbog čega su postavljene saobraćajne kamere i stubovi baš na ovom mestu. 

#4 Dušanova – verovatno jedna od najpoznatijih ulica u Nišu

Ulica Cara Dušana – odnosno Dušanova ulica, kako se kolokvijalno naziva predstavlja još jednu važnu i prometnu ulicu u ovom gradu. Razlog je upravo to što Dušanova vodi do Kazandžijskog sokačeta – srcu grada u kome se nalaze najbolje i najpopularnije kafane i ugostiteljski objekti u gradu. 

Na raskrsnici Dušanove i ulice Mije Petrović, nalazi se i popularan „Dušanov bazar“, poslovni centar koji je jedan od simbola ovog dela grada. 

Dušanova ulica se proteže sve od pešačke zone, kod poznate zgrade „Švajcarije“, pa do već pomenutog Bulevara Zorana Đinđića. Budući da je ulica koja spaja turistički centar – Kazandžijsko sokače i ujedno pešačku zonu, saobraćaj je frekventan gotovo u svako doba dana u ovom delu grada, a do parkinga je izuzetno teško doći. 

# 5 Nišavska ulica – poseban oprez za pešake

Za sam kraj, tu je Nišavska ulica koja je izuzetno prometna, a deo iste je izgrađen tek 2013. godine – na inicijativu građana. 

aerodrom-u-nisu

Ipak, tom prilikom nije rešeno pitanje trotoara, zbog čega je bezbednost pešaka ugroženo. Većim delom ulice, kamioni, autobusi i automobili moraju da zaobilaze pešake, zbog čega dolazi do zakrčenja, usporavanja i zadržavanja. 

Ovom ulicom prolazi autobus na liniji 6, koji povezuje naselja Pantelej, Durlan i Duvanište sa Železničkom stanicom u centru. U ovim naseljima postoji veliki broj porodičnih kuća, ali i osnovnih škola, zbog čega je frekvencija pešaka izuzetno velika tokom većeg dela dana.

Veliki problem predstavlja i neosvetljenost ovog dela puta, zbog čega je saobraćaj tokom noći dodatno otežan, a bezbednost još više ugrožena. Nišavska ulica definitivno predstavlja jedan od delova grada u kojima se mora posebno oprezno i savesno voziti. 

Grad Niš nesumnjvio kreće da se sve više razvija, naročito kada je u pitanju IT sektor. Sve veći broj novootvorenih firmi i radnih mesta, prirodno, dovodi do većeg broja ljudi u svakodnevnom porketu. Nadamo se da će vam ovaj tekst biti koristan vodič ukoliko dolazite u Niš na kraći period ili stalno!
Žalimo vam srećan put!