Kako je tehnologija uticala na održavanje domaćinstva?

Način na koji je prva industrijska revolucija uticala na dalji tok razvoja i principe po kojima svet funkcioniše, bespovratno je pokrenuo klatno koje do danas ne staje. Novi domen proizvodnje koji je zamenio manufakturnu obradu predmeta, pustio je mašine u naše živote. Značajna prekretnica koja je utabala put drugoj, pa trećoj, a onda i aktuelnoj, četvrtoj tehnološkoj revoluciji zauvek je promenila naše živote.

Od parne mašine i telegrafa, preko nafte i Teslinog izuma koji je doneo električnu energiju u naše domove, aviona i razvoja nauke, digitalne revolucije i kompjutera, pa sve do sajber prostora i robotizovane svakodnevice, načini na koje je tehnologija uticala na naše živote su mnogobrojni. Jedan od glavnih aspekata svakog pojedinca, ali i kolektiva, jeste domaćinstvo, odnosno organizovanje i obavljanje poslova u svom domu. Kako je tehnologija uticala na tu sferu naših života?

Razvoj mašina koji odgovara razvoju domaćinstva

Kako ekonomisti na domaćinstvo gledaju kao na osnovnu strukturnu ćeliju jednog društva, uloga koju ono zauzima u našim životima menjala se i razvijala u skladu sa inovacijama i tehnološkim napretkom. Umnogome je revolucija uvođenjem veš mašina, frižidera ili internet kupovine namirnica učinila da briga o domaćinstvu postane relaksiranija. Ovakve pogodnosti, koje kod nas na primer pruža Lupo Marshall prodavnica raznovrsnih aparata više nisu luksuz za odabrane, već način života.

Ubiranjem najranijih plodova industrijske revolucije, postalo je jasno da je napredak koji se kotrlja poput snežne lavine, neizostavan deo čoveka u budućnosti. Stalne promene uzrokovane tehnologijom dovele su do toga da razvoj domaćinstva i njegovih sastavnih delova u stopu prati takav trend. Od online recepata i tajmera na rernama, preko frižidera koji multitaskuju, pa sve do robota koji pomažu u domaćinstvu, razvoj mašina i industrije donosi novine u organizovanju poslova u kući.

Promena navika uzrokovana napretkom tehnologije

Zamislite sledeću situaciju: Vraćate se sa posla, u prevozu vlada ogromna gužva, a vi još uvek niste kupili namirnice za večeru. Dok obavite kupovinu u prepunom marketu i stignete do stana, izgubićete i apetit i vreme, ali i živce.

Tu na scenu stupa više puta pomenuta tehnologija. Tako se, na primer, u Južnoj Koreji, lanac marketa dosetio da kombinuje tehnologiju i marketing i na pravi način odgovori na potrebe savremenog čoveka. Oblepili su podzemne prolaze metroa posterima svojih proizvoda. Potencijalni kupci, pre polaska na posao, mogu u rasporedu identičnom onom u marketu da pogledaju šta ih zanima, prislone pametni telefon i skeniraju bar-kod, i u toku dana dobiju hrana isporučenu na kućnu adresu.

Ovakav primer je samo jedan u moru drugih. Uzet je kako bi se ilustrovao značaj tehnologije u svakodnevnom životu. Kao što se nauka, sport ili kultura transformišu i menjaju, bez obzira na to da li svako odobrava takve promene, tako se i domaćinstvo i oblici koje uzima, pomeraju svakim novim otkrićem ili inovacijom.

Domaćinstvo i srodni oblici koje tehnologija menja

Već smo pomenuli da se promenio način kupovine namirnica. Srodni oblici organizovanja, kao što je na primer, ugostiteljstvo, razvojem tehnologije poprimili su drugačije primese. Više nije potrebno da se računi plaćaju direktno, kao što je suvišno da se planovi za vikend kuju na zajedničkim okupljanjima. Jedan poziv menja sve, pa se tako rezervišu boravci, plaćaju računi ili ugovaraju sastanci.

Kao još jedan primer dobrog pristupa u okviru tehnološke revolucije koji je primenjiv i u domaćinstvu, poslovni pristup kaizen, koji su osmislili Japanci govori o sređivanju svog radnog prostora. Kao životni prostor, sve u sklopu jednog domaćinstva ima za cilj da služi čoveku. Sređivanjem i brigom o tom prostoru, vodi se kontinuirana briga o domaćinstvu.

Razvojem tehnologije, mašina i procesa čovečanstvo je u celini napravilo ogroman korak napred. Ono što je neizostavni deo te revolucije, svakako je tehnološki napredak koji se direktno tiče razvoja domaćinstva i načina na koji se ono menjalo godinama. Čini se da je od parne mašine do mašine za pranje sudova čovek napravio iskorak koji i danas traje.