Iznajmljujete stan u Nišu? Ovi saveti će vam olakšati izbor

Svako ko se bar jednom upustio u potragu za stanom zna da to može biti dug i naporan put sa mnogo slepih ulica. Međutim, kao i mnoge druge stvari u savremenom svetu, i iznajmljivanje stana je u velikoj meri postalo lakše i jednostavnije zahvaljujući internetu.

Na brojnim sajtovima možete pronaći veliku ponudu stanova u velikim gradovima Srbije, pa i u Nišu, te je pronaći stan koji vam po svemu odgovara i te kako moguće. Najvažniji faktori koji utiču na to koliko brzo i uspešno ćete napraviti izbor su: lokacija stana, njegova veličina, opremljenost stana, kao i opremljenost zgrade u kojoj se stan nalazi, mesečni troškovi i slično.

Dakle, da bi vaša potraga za idealnom nekretninom u Nišu protekla lako, morate unapred precizno odrediti šta zapravo tražite, kakav stan, ali i uskladiti svoje želje sa finansijskim mogućnostima. Izbegnite nepovoljnu situaciju gde se u poslednji čas useljavate u stan koji se nalazi daleko od vašeg posla, košta mnogo ili je premali.  Pre nego što krenete sa pretraživanjem definišite odgovore na sledeća pitanja:

Kako treba da izgleda vaš stan?

Ovo pitanje obuhvata sve sadržaje koje možete proveriti onlajn, na osnovu postavljenog oglasa sa fotografijama. Da li je stan opremljen, a u slučaju da jeste kakav je stil nameštaja, koji kućni aparati vam stoje na raspolaganju, da li u stanu ima kablovske televizije i Interneta? Da li se sve od navedenog uklapa u vašu zamisao doma u kom biste mogli živeti?

Na sreću, postoje internet platforme sa ponudom stanova za izdavanje koje korisnicima omogućavaju da uz pomoć brojnih filtera njihova pretraga nekretnina za iznajmljivanje u Nišu bude sužena i pojednostavljena. Tako imate mogućnost da nakon unošenja filtera dobijete prikaz stanova koji se daju u zakup i pritom sadrže samo one parametre koje ste odabrali. Ukoliko označite da tražite stan na prvom spratu, u rezultatima pretrage neće biti stanova u prizemlju i potkrovlju, na primer.

Pored spratnosti, zanimaće vas i druge i te kako bitne karakteristike stana i zgrade u kojoj se nalazi. Iako vam u prvi mah može izgledati kao da je dovoljno da stan bude lepo uređen, pronalaženje odgovarajućeg mesta za život je zapravo mnogo više od toga.

Kada je u pitanju iznajmljivanje stana, za svoj novac ćete želeti funkcionalnost najvišeg stepena, što znači da treba proveriti u kakvom stanju se nalazi stolarija, da li su sve sanitarne kao i cevi za grejanje u redu, da li možda u stanu ima vlage i slično. Ukoliko gledate stanove u potkrovlju, morate biti sigurni da krov ne prokišnjava, te da je izolacija dovoljno dobra da život i u letnjim i u zimskim mesecima bude podnošljiv, bez obzira na ekstremne temperature. 

Još jedan od bitnih aspekata jeste i bezbednost u stanu. Iako Niš važi za miran i poprilično siguran grad za život, uvek će pametan izbor biti zgrada koja ima interfon, ili još bolje video nadzor i gde nije moguće da nepoznata i nepoželjna lica nesmetano ušetaju i dođu do vaših vrata. 

Da li vam je bitna lokacija?

Koliko ste puta čuli da je lokacija presudan faktor u izboru stana? Možda vam ova izjava zvuči preterano, ali to je zapravo velika istina. Ne samo da lokacija određuje cenu, odnosno visinu stanarine, već bitno utiče na vaš budući život. Posmatrajmo to sa ove strane: ukoliko ste student i tražite stan, većinu svojih obaveza biste lakše završavali kada biste živeli u blizini fakulteta. U Nišu su to ujedno i neke od najlepših lokacija za stanovanje – Pravni fakultet je u neposrednoj blizini strogog centra, Medicinski fakultet je u nešto mirnijem kraju, ali opet na nekoliko minuta hoda do Kliničkog centra, Vojne bolnice i parka Čair, na primer. 

Takođe, ako tražite životni prostor za porodicu, značilo bi vam da se u susedstvu nalazi vrtić, škola, dečje igralište ili park. Zbog toga je naselje Pantelej sa nižim cenama kirije i tri osnovne škole jedno od poželjnijih mesta za porodični život u Nišu. 

Poznato je da su stanovi za izdavanje u centru grada uvek drastično skuplji od onih na periferiji. Negde je čak reč o duplo većoj razlici kirija. Primera radi, u Nišu su najveće kirije u pešačkoj zoni, u Pobedinoj i bočnim ulicama koje je seku, kao i u blizini Filozofskog fakulteta, Narodnog pozorišta i suda. Dok se po dosta povoljnoj ceni može iznajmiti stan na Ledenoj steni, Bubnju, Duvaništu ili Durlanu. 

Ukoliko želite da uštedite, ne mora da znači da ćete u tome uspeti samo zato što ste iznajmili stan po niskoj ceni. Nekad će novac koji na mesečnom planu potrošite na prevoz od udaljenog stana do posla u centru ili fakulteta na drugom kraju grada premašiti iznos stanarine stana na nekoj atraktivnoj lokaciji. Razmotrite sve opcije pre nego što donesete odluku da li je stan na periferiji za vas.

Koliki stan vam je potreban?

Uz lokaciju, funkcionalnost, estetiku i finansije, veličina stana je takođe jedan od glavnih faktora kada birate mesto za život. U zavisnosti od toga hoćete li živeti sami, sa cimerom/cimerkom ili sa svojom porodicom, procenićete da li vam je potrebna garsonjera, jednosoban, dvosoban ili veći stan.

Sasvim je sigurno da želite komforan stan za sebe, ali to ne znači da treba da plaćate jednoiposoban stan ako vam je za udobnost dovoljna i garsonjera. Sa druge strane, možete deliti i jednosoban stan sa cimerkom, ako je u njemu dobar raspored prostorija. Međutim, ako morate svakog dana prolaziti kroz sobu u kojoj vaša cimerka, odnosno cimer spava da biste došli do svoje sobe, onda to i nije najsrećnije rešenje.

Kakve su vam finansije?

Na kraju stoji ono najvažnije pitanje koje se tiče troškova stanovanja. Pored iznosa koji svakog meseca treba izdvojiti za kiriju morate misliti još i na dodatne troškove: račun za struju, komunalije, televiziju i Internet, kao i troškove održavanja zgrade. Vrsta grejanja može značajno uticati na to koliko vas život u nekom stanu košta. U zavisnosti od toga kolika je kvadratura nekretnine, centralno tj. daljinsko grejanje može biti povoljna mogućnost. Manje stanove mogu odlično zagrejati i klima uređaji poslednje tehnologije, koji vam pritom neće mnogo uvećati račun za struju. 

Što se cena izdavanja stanova u Nišu tiče, one su znatno niže od kirija u prestonici, na primer. Stanovanje u garsonjeri u centru u proseku vas može koštati 150 evra, premda luksuznije opremljeni stanovi imaju veću cenu. Ako tražite garsonjeru koja nije u pešačkoj zoni ili u strogom centru, onda će to značiti mesečni trošak od 100 ili 120 evra.

Jednosobni stanovi kao malo veći uglavnom se izdaju za 150 do 200 evra mesečno, ali i ovde važi pravilo da bolje opremljeni stanovi, pogotovo u novogradnji, koštaju i 100 evra više. Ponuda tih manjih stambenih jedinica je velika, pogotovo na lokacijama u blizini fakulteta. U prosečno uređenom dvosobnom stanu u centru grada možete živeti za manje od 300 evra mesečno. Naravno, na sve ove cene treba dodati i ostale mesečne dažbine, koje mogu značiti još 100 evra preko ovog iznosa.

Još nekoliko saveta

Kada odgovorite na sva ova pitanja, kroz pažljivo filtriranu onlajn pretragu doći ćete do užeg izbora stanova koje biste pogledali. Obiđite svaki i uživo proverite sve navode u oglasu koji vam se dopao. Konačnu odluku donesite tek pošto sa potencijalnim stanodavcem utvrdite sve uslove iznajmljivanja nekretnine. 

Veoma je važno da pre useljenja u stan bude jasno i transparentno kada i na koji način ćete plaćati kiriju, ko će voditi evidenciju o plaćanju računa, kako ćete rešavati probleme koje nastanu: vlaga, pokvaren bojler ili slavina na sudoperi i slično. Pošto se oko svega dogovorite, obavezno zaštitite svoja stanarska prava ugovorom o zakupu.

Ovo je ujedno i završni korak kojim zatvarate potragu za životnim prostorom i jedino što vam preostaje jeste useljenje i uživanje u svim pogodnostima vašeg novog stana.