IT industrija u Srbiji i gde je Niš na mapi

IT industrija u Srbiji i gde je Niš na mapi

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je u ekspanziji, pa sve veći broj stranih kompanija u našoj zemlji otvara svoje poslovnice i zapošljava veliki broj ljudi, pogotovo mladih koji se interesuju za zanimanja poput softverskih inženjera i administratora sistema.

U Beogradu i Novom Sadu nalaze se sedišta velikih IT kompanija, a grad koji se dobro pozicionira na mapi IT industrije je Niš, jedan od gradova u kome je moguće završiti obuku za veliki dijapazon poslova u IT sektoru i pronaći posao.

Beograd – centar velikih kompanija

Jedna od kompanija koja posluje na teritoriji Srbije je Microsoft jer je naša zemlja prepoznata kao jedan od regionalnih centara IT industrije i baš u ovoj oblasti nude se poslovi onima koji su spremni da uče i rade u sektoru koji ostvaruje najveće prihode u Srbiji.

Upravo ove kompanije našle su se i u samom vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca za tekuću godinu, a šta je to što ih čini tako interesantnim potencijalnim zaposlenima koji apliciraju za pozicije u ovoj oblasti?

racunar-deo

Plate su bitan, ali ne presudan faktor. Zaposleni u IT sektoru kao najveću prednost ističu fleksibilno radno vreme, ali i pogodne stolice za sedenje za računarom  koje su veoma bitne jer se dosta vremena provodi u istom položaju što može da ostavi negativne posledice po zdravlje.

Novi Sad – IT meka u Srbiji

Prema nekim podacima, u IT sektoru moglo bi da bude zaposleno još oko 30 hiljada ljudi, ali trenutno nema toliko školovanih i obučenih za rad, dok se trenutno za zanimanja ove vrste školuje između hiljadu i dve hiljade ljudi, a ovaj broj bi mogao da bude i veći ako se uloži dovoljno resursa u kampanje koji bi promovisale IT industriju.

IT industrija je ubedljivo najrazvijenija privredna grana u Srbiji, a izvoz softverskih usluga za prethodnu godinu iznosio je oko 899 miliona evra što rast od 21 odsto u odnosu na cifru od pre dve godine koja je iznosila 740 miliona evra.

Čelnici kompanija svesni su da su najveći kapital upravo mladi i obrazovani ljudi pa zbog toga dosta resursa ulažu upravo u praksu i usavršavanje mladih. Francuska kompanija Šnajder elektrik DMS jedna je od najinovativnijih u Srbiji, a u Novom Sadu zapošljava veliki broj stručnih kadrova i dosta pažnje posvećuje studentima jer upravo oni imaju ideje koje mogu da unaprede poslovanje.

Niš – grad koji može da razvije potencijale

Niš je jedan od gradova u Srbiji koji ima veliki potencijal u IT industriji. Dokaz za to je i Nikola Božinović, čovek koji je 1996. godine u ime niških studenata uručio pismo Slobodanu Miloševiću, potom odleteo u Ameriku, a danas se vratio kao direktor uspešne kompanije.

Njegova kompanija Frame prodata je za skoro 200 miliona dolara indijsko-američkom Nutanixu, a Nikola je objasnio kako je od običnog studenta došao do doktorata na Bostonskom univerzitetu i osnivanja firme koja važi za jednu od najboljih u IT industriji.

U velikoj ispovesti za Nedeljnik, on je ispričao i to da je pomoglo što je iz Niša, a ne iz Beograda i da razume kako se oseća ostatak Srbije, odnosno svi oni koji ne žive i ne rade u glavnom gradu. Upravo on je svojim ličnim primerom pokazao da se može doći do cilja i podstakao mlade da se aktiviraju i počnu da rade na proširenju svojih vidika.

U IT industriji ima dosta prostora za stručno napredovanje, pa su poslovi izuzetno primamljivi svima koji žele da uče nove stvari i spremni su da prihvataju izazove. Niš je prepoznat kao grad koji ima šanse da razvije svoje potencijale, a tome u velikoj meri doprinose i kursevi i obuke koji se organizuju za sve koji žele da steknu znanja u ovim oblastima.