5 glavnih faktora koji utiču na izgled vaše kože

Svi želimo da budemo zdravi i da izgledamo lepše i bolje, ali koliko zaista vodimo računa o našem zdravlju. Izgled naše kože je nešto što najviše utiče na našu lepotu, a on zavisi od zdralja same kože, a zdravlje kože od celokupnog zdravstvenog stanja organizma. 

Ipak, nekoliko faktora predstavljaju glavni uzrok zbog kog naša koža izgleda nežno i zategnuto ili ostarelo i naborano. Ako naučimo kako da držimo sve faktore pod kontrolom, možemo ovladati našim zdravljem i zdravljem naše kože.

U čemu je ključ? Najvažnija stvar je zapravo da ne unosimo otpad u naše telo, već da koristimo formulacije iz kojih koža izvlači maksimum, sa što više supstanci blagotvornog dejstva. Druga najvažnija stvar je da kožu ne trošimo prekomerno, jer je tako možemo trajno oštetiti.

U nastavku teksta saznajte koji su to glavni faktori koji utiču na izgled kože i kako možemo na njih da utičemo. 

Ishrana je jedan od najbitnijih faktora za izgled kože

Hrana koju unosimo i način na koji to činimo u mnogome utiču na naše zdravlje. To ne podrazumeva samo izbegavanje ‘’nezdrave’’, brze hrane, već je izuzetno važno koje vrste namirnica su zastupljene u našoj ishrani, odnosno na našoj trpezi.

Podrazumeva se da je nezdrava hrana, nezdrava, ali mnogo je među nama onih koji nisu ni svesni da pojedine zdrave namirnice u prevelikim količinama mogu uticati negativno na izgled kože. Neke od najmanje poželjnih namirnica su: namirnice koje sadrže rafinisane ugljene hidrate, pšenica, alkohol, suhomesnati proizvodi, kafa, a ponekad to može biti i mleko.

Sa druge strane, važno je da u ishranu uvedemo namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje i izgled kože, a to je pre svega sveža biljna hrana. Naravno, namirnice kao što su: zeleni čaj, crvena maka u prahu, maslinovo ulje, med, riba i kakao u nezi kože imaju gotovo lekovito dejstvo, pa i njih treba u određenoj dozi unositi svakodnevno.

Generalno, što više sveže i sočne hrane je potrebno jesti, izbegavati testenine, a naročito hranu koja je poznata kao nezdrava.

Dnevni unos vode je veoma bitan

Važno je da u toku dana unosimo dovoljne količine vode, to svi znamo. Međutim, malo nas je zaista svesno koliki značaj voda ima za naš život i koliko je važno da je unosimo u dovoljnim količinama.

Većinu otpada koji unesemo u organizam putem hrane, pića ili vazduha odstranjujemo iz tela upravo izbacivanjem viška vode. Ako nemamo višak vode u organizmu, otpad ne može da nađe ‘’prevoz’’ do spoljašnje sredine, pa ostaje da ‘’prespava’’ u našem telu, s tim što mu se najčešće dopadne kod nas, pa uđe dublje u tkiva – u kojima ostaje zaglavljen.

Kada se u našoj koži nađe velika količina toksina, ona počinje da slabi i njena vitalnost se gubi, što se primećuje spolja. 

Kozmetika i preparati koje nanosimo direktno na kožu

Preparati koje koristimo i stavljamo na kožu dolaze u direktan dodir sa kožom, pa sve supstance koje se nalaze u njima moraju biti prirodne i razgradive. Ni je dan procenat ne smeju činiti nepoznate hemijske supstance.

Koža se ponaša kao sunđer i upija i dobro i loše. Zato moramo voditi računa šta nanosimo na nju i truditi se da što više primenjujemo prirodnu i proverenu kozmetiku.

Sunčevo zračenje i zaštita od njegovog negativnog uticaja

Negativni uticaj sunčevog zračenja je poznat još odavno i znamo da treba da koristimo kremu za sunčanje kada idemo da se sunčamo, ali društvo još uvek nije u potpunosti osvešćeno da je potrebno mazati se kremom i u toku drugih aktivnosti.

Mnogi čak preporučuju i svakodnevno mazanje kremom za sunčanje, kad god ima sunca. To je možda malo preterano, ali sigurno je da u toku vrelih letnjih dana, iako smo pošli na piće u centru grada, treba da namažemo barem tanak sloj nekog zaštitnog faktora.

Ultraljubičasti (UV) zraci izazivaju opekotine, rak kože, pojavu bora i pega, i razgrađuju elastična vlakna kože, koja usled toga postaje rastegnuta.

Imajte u vidu da vas ni jedna krema za zaštitu od UV zračenja neće 100% zaštiti, zato uvek tražite hlad i potrudite se da ne budete previše vremena izloženi direktnom sunčevom zračenju.

Unos toksina nikako nije poželjan

Pušenje cigareta i ispijanje alkohola, kao i velikih količina kafe, može se značajno odraziti na zdravlje i izgled kože. Toksini u koži, zajedno sa lošim mastima dovode do pojave akni i mitisera na njenoj površini.

S obzirom na to da su kafa i alkoholna pića dehidratori i da je potrebna velika količina vode da se toksini sadržani u pomenutim napicima odstrane iz organizma, oni pored svog štetnog dejstva, dodatno otežavaju unos dovoljnih količina vode u toku dana.

Pored toga, pušenje ubrzava starenje kože. Čak usporava zarastanje rana na koži. A pojedina istraživanja su pokazala da pušenje pogoršava stanje bolesti kože, kao što je psorijaza.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da će vam navedenih 5 faktora služiti kao podsetnik u narednom periodu. Zdravlje ne možemo ni pogoršati ni poboljšati preko noći, za to je potrebno promeniti navike.